Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 3 września 2019

Brzoskwinie z kruszonką


Są takie momenty, że deseru pragnie się tu i teraz. Po prostu natychmiast. Nie tam za jakieś dwie czy trzy godziny. Są też takie chwile, kiedy w lodówce nie ma za wiele składników, by wyczarować choćby podstawowe ciasto. Bo tego za mało, a tego w ogóle nie ma. I co zrobić? Można posłużyć się gotowcem, ale przygotować brzoskwinie pod kruszonką z migdałami. Deser, który robi się po prostu błyskawicznie, a smakuje wspaniale. Lekki, owocowy, delikatny w smaku. Bardzo lekki. Łączy w sobie kruchość kruszonki, świeżość brzoskwini i kremowy smak migdałów. Ach, rozmarzyłam się i chyba zaraz znów przygotuję sobie taki deser. Wieczory coraz dłuższe, pieczone, gorące owoce smakują mi coraz bardziej i bardziej....


Składniki:
4 brzoskwinie
50 gramów masła
80 gramów mąki orkiszowej
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Kilkanaście migdałów


Owoce myję, kroję na połówki, usuwam pestki. W miejsce po pestkach wkładam migdały.
Topię masło, chwilę studzę. W misce łączę mąką z cukrami, dolewam masło, zagniatam kruszonkę, posypuję nią owoce.
Brzoskwinie piekę 25 minut w 190 stopniach. Najlepiej smakuje z  lodami .






52 komentarze:

  1. Niedawno podobne jadłam. Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię brzoskwinie, ale nie wiem czy w takim wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to. Czasami nachodzi mnie taka ochota na słodkie, wtedy zaglądam do mojej szuflady słodkości. Lecz to nie to samo, co taki domowy deser :)
    Powiem Ci, że pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Ale wygląda wyjątkowo apetycznie! Smacznego :)
    Ściskam mocno.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze takiego specjału. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ciekawy deser. Na pewno go wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znów godzina późna, a ja zrobiłam się taka głodna! Same pyszności tutaj widzę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Crumble robiłam kiedyś bardzo często. Wersji brzoskwiniowej jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, chętnie zrobię takie brzoskwinki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pyszności, muszę coś takiego spróbować zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Woow! Kochana wygląda to naprawdę smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, owoce pod kruszonką świetnie smakują o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno smakowite :) Wygladają super.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny deser! U mnie pod kruszonką zawsze jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż sobie zrobię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...