Ciasteczka i kubek pysznej herbaty. Tym razem zielonej o smaku truskawek ze śmietaną. I czytam książkę i podjadam ciasteczka. Brzmi jak opis jesiennego dnia, ale taki to jesienny tydzień nam się trafił. Ci co przyjechali na wakacje, musieli być rozczarowani. Nikt chyba nie lubi odpoczywać w hotelowym pokoju, zamiast prażyć się na plaży, albo spacerować uroczymi uliczkami gdańskiej starówki. Ilość burz jaka nawiedziła Gdańsk wyjątkowo mnie zaskoczyła. Padało codziennie i prawie przez cały dzień. Ale dzięki temu mogłam z czystym sumieniem oddać się relaksującym chwilom przy pieczeniu nieco jesiennych ciastek. Cynamon, żurawina, kremowość wanilii. Do tego gorąca herbata. Te ciasteczka są wyśmienite, musicie je upiec i cieszyć ich smakiem.
Rodzynki i żurawinę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut.
Masło ucieram z miodem, wanilią i cynamonem, dodaję jajka i ucieram na jednolitą masę. Dosypuję mąkę, łączę składniki. Na koniec dodaję płatki orkiszowe i bakalie. Zagniatam ciasto, urywam z niego kulki, spłaszczam je.
Blachę do pieczenia wykładam papierem, układam ciasteczka, piekę je 20 minut w 185 stopniach.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
100 gramów masła
3 łyżki płatków orkiszowych pełnoziarnistych
4 łyżki miodu
2 garście rodzynek
Duża garść żurawiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
Szczypta cynamonu
Rodzynki i żurawinę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut.
Masło ucieram z miodem, wanilią i cynamonem, dodaję jajka i ucieram na jednolitą masę. Dosypuję mąkę, łączę składniki. Na koniec dodaję płatki orkiszowe i bakalie. Zagniatam ciasto, urywam z niego kulki, spłaszczam je.
Blachę do pieczenia wykładam papierem, układam ciasteczka, piekę je 20 minut w 185 stopniach.
Takie ciasteczka i herbata to połączenie idealne. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOAmiętam jak to kiedyś ciasteczka maczało się w gorzkiej herbacie :D
OdpowiedzUsuńrobię tak cały czas:)
UsuńPyszne ciasteczka. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń;0
UsuńAż wpisałam w google ,,herbata o smaku truskawek ze śmietaną" bo nie dowierzałam,że taka jest :D Takie ciastka do herbaty świetnie pasują!
OdpowiedzUsuńoj jest jest! :) pyszna;)
UsuńUwielbiam takie łakocie.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajne ciasteczka i pyszna herbata, ekstra duet :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo lubię takie ciasteczka, mmm <3 :**
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie ciasteczka są pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDo tej pory nie przepadałam za orkiszowymi ciastkami.
OdpowiedzUsuńnic na siłę;)
Usuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńi na pewno tak smakują:D
UsuńDomowe ciastka najlepsze!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuszę usunąć miód ale i tak będą świetne. Domowe ciasteczka dla łasucha :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPorywam kilka :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takich ciasteczek. więc chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZapachniało jesienią...
OdpowiedzUsuńPyszne ciastka do chrupania.
:)
UsuńRewelacyjne te ciasteczka do kawy jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńorkiszowe ciasteczka to coś, co muszę upiec. ale na pewno zrezygnuję z rodzynek :P
OdpowiedzUsuń