Wczoraj miałam leniwy i domowy dzień. Celebrowany bardzo powoli i bardzo dostojnie. Późne śniadanie, długi, długi spacer- w końcu nie padało, potrójnie czekoladowe lody i wieczorny maraton serialowy. Było naprawdę fajnie!
Dziś mam wolny dzień i obudziłam się ogromną ochotą na domowe ciasto. Ale byłam też w stanie rozleniwienia, musiałam więc upiec coś, co robi się raz i dwa, i nie zajmuje za dużo sił i energii. Tak powstało najprostsze ciasto z nektarynkami.To jedno z najprostszych ciast świata. Robi się błyskawicznie, smakuje zaś rewelacyjnie. Szczególnie na ciepło, z gałką lodów o smaku karmelowych. Sprawdzone! To ciasto idealne kiedy przychodzą niezapowiedziani gości, albo na tę chwilę, gdy niezapowiedzianie nachodzi nas ochota na coś słodkiego. A czy może być lepszego niż porcja domowego ciasta? Tak samo smaczna na ciepło, jak i zimno? Idealnie owocowa, ani krucha, ani babkowata, idealnie pomieszana w konsystencji. Po prostu świetna. I ta fantastyczna skorupka na wierzchu. Po prostu niebo w gębie. To co, obieracie nektarynki i pieczecie ciasto?
Nektarynki myję i obieram, kroję w półplasterki.
Siekam masło razem z cukrami , dodaję mąkę i proszek do pieczenia, na koniec wlewam śmietanę. Mieszam składniki ciasta.
Dno naczynia do zapiekania smaruję masłem, wykładam plastry nektarynek, posypuję je cynamonem. Wykładam ciasto na wierzch. Piekę deser przez 35 minut w 190 stopniach.
Posypuję cukrem pudrem.
Dziś mam wolny dzień i obudziłam się ogromną ochotą na domowe ciasto. Ale byłam też w stanie rozleniwienia, musiałam więc upiec coś, co robi się raz i dwa, i nie zajmuje za dużo sił i energii. Tak powstało najprostsze ciasto z nektarynkami.To jedno z najprostszych ciast świata. Robi się błyskawicznie, smakuje zaś rewelacyjnie. Szczególnie na ciepło, z gałką lodów o smaku karmelowych. Sprawdzone! To ciasto idealne kiedy przychodzą niezapowiedziani gości, albo na tę chwilę, gdy niezapowiedzianie nachodzi nas ochota na coś słodkiego. A czy może być lepszego niż porcja domowego ciasta? Tak samo smaczna na ciepło, jak i zimno? Idealnie owocowa, ani krucha, ani babkowata, idealnie pomieszana w konsystencji. Po prostu świetna. I ta fantastyczna skorupka na wierzchu. Po prostu niebo w gębie. To co, obieracie nektarynki i pieczecie ciasto?
Składniki:
5 dużych nektarynek
200 gramów mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100 gramów masła
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
200 gramów śmietany 18 %
1 łyżka cynamonu
Dodatkowo: masło, cukier puder
Nektarynki myję i obieram, kroję w półplasterki.
Siekam masło razem z cukrami , dodaję mąkę i proszek do pieczenia, na koniec wlewam śmietanę. Mieszam składniki ciasta.
Dno naczynia do zapiekania smaruję masłem, wykładam plastry nektarynek, posypuję je cynamonem. Wykładam ciasto na wierzch. Piekę deser przez 35 minut w 190 stopniach.
Posypuję cukrem pudrem.
Nie jadłam jeszcze nigdy ciasta z nektarynkami 😉
OdpowiedzUsuńspróbuj;)
UsuńProstota i jaki smak :)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńZ chęcią zrobię takie ciasto.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNiby proste, ale kusi smakiem i wyglądem.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńAż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmega smakowite, wypróbuje Twój przepis <3
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńRobiłam podobne❣
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam te owoce ☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa ostatnio zostałam zasypana śliwkami, więc u mnie śliwki na 1000 sposobów. Ale ciasta z nektarynkami nigdy nie jadłam, więc jak wyjdę z tych śliwek to chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńmożna je zrobić ze śliwkami ;)
UsuńSuper, podoba mi się dodatek nektarynek, chyba jeszcze nie jadłam ciasta z tymi owocami :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńw sam raz do kawki
OdpowiedzUsuń;)
Usuńchętnie bym zrobiła omom:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWspaniały wypiek
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZapiszę sobie przepis. Nie jadłam jeszcze ciasta z nektarynkami. :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPierwszy raz słysze o cieście z nektarynkami :-D ciekawea propozycja
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy ciasta z nektarynkami :-)
OdpowiedzUsuńNie wykorzystywałam jeszcze nektarynek do ciast :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuń