Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 23 lipca 2019

Tajskie mielone

Mielone to taka tradycja w polskiej kuchni. Kotlet, ziemniaki i buraczki, a w letnim sezonie mizeria. I mamy obiad jak u babci. Ja sama bardzo lubię mielone. Ale czasem mam po prostu ochotę na małą odmianę. I przygotowałam takie oto mielone, intensywnie doprawione, na azjatycką nutę! Imbir, sos sojowy i dużo szczypiorku. Ten zestaw przypraw dodał kotletom charakteru i nowego wymiaru. Zdecydowanie polecam na szybki i smaczny obiad.
Czy tylko mi zawsze przed urlopem przybywa obowiązków, tak,że nie wiem w co włożyć ręce? Najbliższe dni będą bardzo intensywne, więc z przyjemnością czekam na ten urlop. Oby do piątku:)


Składniki:
500 gramów mięsa mielonego z łopatki
1 duże jajko
3 garście bardzo drobno posiekanego szczypiorku 
2 duże ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki sosu sojowego
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy
2 łyżki zimnej wody

Do podania - puree, surówka

Siekam drobno czosnek, dodaję do mięsa. Roztrzepuję jajko z wodą, dodaję do masy, doprawiam, wyrabiam gładką masę. Na końcu dosypuję bułkę tartą i szczypiorek, łączę z resztą składników.
Z masy formuję średniej wielkości kotlety, rozgrzewam olej, smażę kotlety na rumiano - po 6 minut  z każdej strony na średnim ogniu.
Podaję z puree ziemniaczanym i surówką.

30 komentarzy:

  1. Wiedziałam, że z imbirem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na urozmaicenie mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich mielonych jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna odmiana na talerzu. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zwykły mielony już dawno mi się przejadł. Chętnie pododaje jakiś przypraw dla smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, trzeba trochę eksperymentować z przyprawami i dodatkami;0

      Usuń
  6. Muszą ciekawie smakować z imbirem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, że jesteś coraz bliżej urlopu :) Jeszcze tylko kilka dni i będziesz mogła odpocząć.
    Ciekawe połączenie, chętnie takie mielone bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh very interesting recipe
    xx

    OdpowiedzUsuń
  9. fajna odmiana tradycyjnych mielonych

    OdpowiedzUsuń
  10. Tajskie mielone, fantastyczny przepis, a imbir obniża poziom cukry ;) Ominę tylko bułkę tartą zastępując ją np mielonym siemieniem lnianym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonały pomysł! Idealny na lato.

    OdpowiedzUsuń
  12. No z takimi dodatkami to nie jadłam nigdy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...