Smak prawdziwego lata. Truskawki, galaretka i sernikowa masa. Co prawda pogoda zrobiła się nieco mniej letnia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przywołać lato takim sernikiem. Robi się go bardzo szybko, no może odrobinę czasu trzeba na sernik poczekać, ale to dobre ćwiczenie dla cierpliwości! Takie lekkie, delikatne, owoce, pyszne ciasto. Kwintesencja lata na deserowym talerzyku! Ten weekend płynie mi wspaniale, mam ochotę zatrzymać go na zawsze. Ale nie ma lekko, poniedziałek jak przyjść ma, tak przyjdzie, więc spędźmy miło niedzielę i osłódźmy ją sobie ile się da.
Galaretkę zalewam wrzątkiem( połową ilości podanej na opakowaniu), odstawiam do przestudzenia.
Żelatynę zalewam 50 ml wody. Odstawiam do napęcznienia.
Podgrzewam mleko z miodem i wanilią. Dodaję żelatynę, mieszam aż się rozpuści i połączy z mlekiem, chwile studzę.
Ucieram twaróg sernikowy z serkiem mascarpone, dodaję mleko z żelatyną. Masę odstawiam na kwadrans do lodówki.
Dno foremki ( najlepiej z odpinanym rantem) wykładam folią spożywczą, na niej układam biszkopty. Wylewam na nie masę serową. Z wierzchu układam truskawki, owoce smaruję galaretką ( najlepiej przy pomocy pędzelka). Sernik chłodzę minimum dwie godziny w lodówce.
Składniki:
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
100 ml mleka
500 gramów serka sernikowego
250 gramów serka mascarpone
3 łyżki miodu
Ekstrakt waniliowy-pół łyżeczki
Szklanka truskawek
Kilkanaście biszkoptów
Galaretkę zalewam wrzątkiem( połową ilości podanej na opakowaniu), odstawiam do przestudzenia.
Żelatynę zalewam 50 ml wody. Odstawiam do napęcznienia.
Podgrzewam mleko z miodem i wanilią. Dodaję żelatynę, mieszam aż się rozpuści i połączy z mlekiem, chwile studzę.
Ucieram twaróg sernikowy z serkiem mascarpone, dodaję mleko z żelatyną. Masę odstawiam na kwadrans do lodówki.
Dno foremki ( najlepiej z odpinanym rantem) wykładam folią spożywczą, na niej układam biszkopty. Wylewam na nie masę serową. Z wierzchu układam truskawki, owoce smaruję galaretką ( najlepiej przy pomocy pędzelka). Sernik chłodzę minimum dwie godziny w lodówce.
Serniki na zimno lubię w każdej postaci i jeszcze żadnego nie udało mi się zepsuć 😂
OdpowiedzUsuńwłaśnie, to deser idealny, nie da się go zepsuć! Zawsze jest pyszny;)
UsuńUwielbiam serniki na zimno z dodatkiem owoców :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDawno nie jadłam takiego sernika. Pychota.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWstyd się przyznać, ale w tym sezonie nie zrobiłam jeszcze żadnego serniczka. Ani pieczonego, ani na zimno. Z przyjemnością nadrobię zaległości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
:)
UsuńAle apetyczne cudo!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniale wygląda, a najważniejsze, że nie trzeba piec :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda mega smacznie:D Mmmm
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepysznie wygląda, a na pewno jeszcze lepiej smakuje :) Zostało coś jeszcze dla mnie? :)
OdpowiedzUsuńzrobię drugi;0
UsuńSermiczki uwielbia moja rodzinka :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTeraz o takich pysznościach mogę tylko pomarzyć. :((
OdpowiedzUsuń:(
UsuńJakże prosty, a smacznie wyglądający sernik!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpycha i omomomom
OdpowiedzUsuń;)
Usuń;D
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńI jeszcze z truskawkami. Smakuję!
:)
UsuńMniam, wygląda przecudnie :)
OdpowiedzUsuńZ e-BOOKIEM POD RĘKĘ
:)
Usuńo rany jakie smakowitości
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTez mam zamiar robić sernik w weekend:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwyglada przepysznie :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo dziękuję za odwiedziny-0 czekam na kolejne smakowite przepisy :-)
UsuńPyszności, najlepszy deser na lato :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńLubię takie letnie ciasta 🍓🍓🍓
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie ciasta na zimno. Nawet ostatnio zrobiłam, a Twój wygląda bardzo smakowicie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
:)
UsuńMniam, przepysznie wygląda. Aż mam ochotę na coś słodkiego. ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWstyd przyznać, ale nigdy jeszcze nie kosztowałam mascarpone :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny deser ❤
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMascarpone uwielbiam, ale jeszcze z sernikiem go nie jadłam. Zapisuje przepis i mam nadzieje, że niedługo uda mi się go zrobić.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie <3
:)
UsuńTruskawki i serek mascarpone - to już brzmi jak rozpusta :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bosko! Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam, ale rozpusta :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńGreat post, Thanks for sharing,
OdpowiedzUsuńI'm following you! X.
Zamiast truskawek dałabym teraz borówki :) I można jeść :)
OdpowiedzUsuńmożna dać ulubione owoce:)
UsuńU mnie rzadko pojawia się deser bez pieczenia, a Twó szybki i prosty!
OdpowiedzUsuńWYgląda mega apetycznie<3 zjadłabym<3
OdpowiedzUsuń