Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 4 lipca 2019

Pudding ryżowy z mango


Słoneczne śniadanie. Mango  i do tego ryż na mleku kokosowym. Wyjątkowo egzotycznie, wyjątkowo pysznie. Smak lata, prawie jak smak raju. Jestem wielką fanką mango. Mogłabym go jeść codziennie.  I pewnie miałabym i tak spore poczucie niedosytu. Takie śniadanie to moja porcja słońca. Niestety, w naturze występuje idealna równowaga, i po upalnych dniach, przychodzą te zimne, szare i wietrzne. A do tego te dni są bardzo intensywne, wypełnione pracą i innymi aktywnościami. Na szczęście zaraz weekend!


Składniki:
1 mango
1 szklanka ryżu jaśminowego
1,5 szklanki wody
Szklanka  mleczka kokosowego
Łyżeczka masła
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Ryż zalewam wodą, dodaję szczyptę soli, masło i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Gotuję 12 minut, dodaję połowę mleka kokosowego i gotuję aż ryż wchłonie płyn. Dodaję resztę mleczka, odstawiam masę na 5 minut. 
Mango obieram i kroję w dużą kostkę, układam na wierzchu ryżowego puddingu. Można jeść na ciepło, lub po przestudzeniu. 








21 komentarzy:

  1. Niestety ryż już nie dla mnie, ale wygląda przepięknie i gdybym tylko mogła to całą porcję połknęłabym migiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne! pięknie wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie!
    Uwielbiam pudding i mango.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie słońca brak... przynajmniej uCiebie jest słoneczko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trafiłaś w mój gust - kocham mango!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja dawno mango nie jadłam ;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz też jadam rzadziej, bo są truskawki, maliny, czereśnie....;)

      Usuń
  7. Takiego puddingu jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z mango to zjem wszystko, uwielbiam po prostu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...