Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 27 lipca 2019

Muffiny z rabarbarem, imbirem i białą czekoladą

Znudziły Wam się klasyczne połączenia smaków? Czas na coś nowego. Muffiny z rabarbarem, kandyzowanym imbirem i białą czekoladą, to prawdziwie nowe połączenie ( dla mnie) smaków. Kwaskowaty rabarbar, orzeźwiający imbir i rozkosznie słodka biała czekolada. A to wszystko w jednej babeczce! Na jednej ciężko poprzestać. To słodkie, to kwaskowate, to wręcz pikantne, a zaraz potem atakuje nas słodycz białej czekolady. Po prostu muffinowy raj. Musicie koniecznie ich spróbować. Ja zrobiłam je na podróż. Tak, jeszcze niezwykłe chwile na Męskim Graniu, pakowanie się, próbowanie niczego nie zapomnieć, i w drogę. Będzie leniwie, książkowo, w otoczeniu przyrody i wolności. Bo podczas najbliższych 7 dni nic nie będę musiała. Chcę się wyspać za ostatnie miesiące, jeść leniwe śniadania, opalać się, czytać książki, słuchać muzyki w parku i spacerować. Ale bez przesady.


Składniki:
2 duże jajka
80 ml oleju
200 ml mleka
1/3 szklanki cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
250 gramów mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 laska rabarbaru
50 gramów białej czekolady
3 garście kandyzowanego imbiru
Ekstrakt waniliowy


Rabarbar obieram, kroję w kostkę, zasypuję cukrem waniliowym, odstawiam na bok. Siekam drobno białą czekoladę, oraz kawałki kandyzowanego imbiru.
Łącze mokre składniki-mleko, ojej, jajka i wanilię. Dodaję cukier i ubijam składniki trzepaczką. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do płynnej masy, łączę składniki, niezbyt dokładnie. Do masy dodaję 2 garście imbiru i posiekaną czekoladę.
Foremki do babeczek wypełniam do połowy ciastem, na wierzchu układam kawałki rabarbaru i resztę imbiru.
Muffiny piekę 25-30 minut w 190 stopniach.






34 komentarze:

  1. To moze być ciekawe połączenie. Muffinki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo mniam mniam! Jak ja dawno miałam okazję jeść rabarbar :o

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś na same składniki, których nie lubię xD Ale muffiny i tak wyglądają ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I takie połączenia smakowe uwielbiam. Słodycz przełamana kwaskowatością rabarbaru. Muffinki muszą wspaniale smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. very lovely post :) do you like to follow each other?
    kisses!

    https://styleoflifet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połączenie, chyba bym nigdy nie wpadła na taki pomysł, ale smak musi być niepowtarzalny, muszę się kiedys skusić :)
    Wspaniałego wypoczynku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne połączenie!
    Muszą rozkosznie smakować...

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ciasta i drożdżówki z rabarbarem, chętnie więc wypróbuję ich smak w muffinkach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne :-) ale narobiłaś mi smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm wyglądają mega pysznie <3 :**

    OdpowiedzUsuń
  11. Rabarbar to u mnie tak średnio, ale resztę biorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Połaczenie smaków faktycznie mega nietuzinkowe, zaskakujące.
    Gorzej tylko,ze nie barzdo lubię rabarbar :-(

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...