Na racuchy nie trzeba mnie dwa razy namawiać. Jestem ich wielką fanką. W ogóle placuchowa ze mnie dziewczyna. Racuchy, placki, i inne omlety. To mój sposób na weekendowe śniadanie. Dziś przygotowałam drożdżowe racuchy o pomarańczowym smaku, z dodatkiem truskawek.Lekkie, delikatne w smaku, wspaniale pasują do letnich poranków, podwieczorków, albo na obiad. Taki typowo letni, na słodko. W końcu po kilku dniach bez apetytu (ach te antybiotyki), z wielką przyjemnością przygotowałam takie oto placki.
Takie moje szczęście, upalne dni przesiedziałam pod kołdrą w domu. Jak z niego wyszłam, to zrobiło się deszczowo. Pech jak nic.
Szykuję rozczyn. Rozcieram drożdże z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawiam na kwadrans.
Połowę truskawek kroję w plasterki. Do rozczynu dodaję sok pomarańczowy, mąkę i jajko. Mieszam wszystkie składniki, na koniec dodaję truskawki, odstawiam ciasto na 20 minut.
Rozgrzewam masło na patelni, smażę średniej wielkości racuszki. Podaję z resztą owoców.
Takie moje szczęście, upalne dni przesiedziałam pod kołdrą w domu. Jak z niego wyszłam, to zrobiło się deszczowo. Pech jak nic.
Składniki:
1 duże jajko
50 ml mleka
150 gramów mąki orkiszowej
15 dg drożdży
100 ml soku z pomarańczy ( świeżo wyciskany)
Kilkanaście truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
Masło klarowane
Połowę truskawek kroję w plasterki. Do rozczynu dodaję sok pomarańczowy, mąkę i jajko. Mieszam wszystkie składniki, na koniec dodaję truskawki, odstawiam ciasto na 20 minut.
Rozgrzewam masło na patelni, smażę średniej wielkości racuszki. Podaję z resztą owoców.
Racuszek i truskawki i brzusio pełny a człowiek zadowolony :D
OdpowiedzUsuńoj tak ;)
UsuńSuper, bardzo fajne dodatki :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńkochana to jest genialne:D chcę jeść kilogramami!
OdpowiedzUsuńwpadaj, nasmażę Ci ;)
Usuńwezmę bitą śmietaną o:D
UsuńDawno nie jadłam racuszków. Będę musiała je zrobić. :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJa też bardzo takie lubię:)
OdpowiedzUsuńOby zdrowie dopisywało i nie robiło już takich psikusów :)
:)
UsuńUwielbiam racuchy z truskawkami, na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne, wakacyjne jedzonko.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham racuchy:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniałe na śniadanie, podwieczorek, deser!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńIdealne na deser :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis
Przypomniałaś mi zapomniane czasy z liceum...
:)
UsuńMniam ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU Ciebie zawsze znajdę świetne pomysły na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńIdealne na weekendowe, nieśpieszne śniadania :)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIdealne na sezon truskawkowy :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDawno już nie jadłam żadnych placków. Nigdy nie robiłam wersji z sokiem :)
OdpowiedzUsuńspróbuj:)
Usuńbardzo fajny przepis- brzmi przepysznie:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWspaniałe racuszki. Ja też uwielbiam taki słodkie śniadania, zwłaszcza w weekend. Pyszna wersja z dodatkiem truskawek.
OdpowiedzUsuńZdrówka Ci życzę :)
Fajne połączenie, pomarańcz z truskawka. Tego jeszcze nie próbowałam. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia. Zapraszam do mojej strony www.krystynaczarnecka.pl
OdpowiedzUsuńWszystko co z truskawkami uwielbiam 😍
OdpowiedzUsuń