Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 9 czerwca 2019

Francuskie ciasto czekoladowe

Najlepsze ciasto czekoladowe świata. Takie słowa usłyszałam po zjedzeniu pierwszego kawałka tego wypieku. Nie powiem zrobiło mi się miło. Ale nie mogłam zaprzeczyć. To zdecydowanie najlepsze czekoladowe ciasto na świecie. Nieco podobne do uwielbianego przeze mnie Brownie, ale lepsze! Choć może wydawać się to dziwne, ale tak, to ciasto jest jeszcze lepsze niż klasyczne Brownie. Jest wilgotne, niesamowicie wręcz czekoladowe, ale delikatnie puszyste i fantastycznie lekkie. Gdybym była poetą to pewnie użyłabym tu słów i porównań do czekoladowej chmurki, zawieszonej w aksamitnym niebie z gorzkiej czekolady, ale zostanę bliżej ziemi. Po prostu musicie je upiec, bo pracy przy nim niewiele, a smak jest rewelacyjny. Za mną intensywna sobota, po intensywnym piątku, nie miałam czasu na odpoczynek. Ale mam nadzieję, że jutro trochę poleniuchuję. I może znów upiekę to ciacho?

:

Składniki:
3 duże jajka
150 gramów gorzkiej czekolady 70 %
100 gramów masła
50 ml mleka
180 gramów mąki pszennej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
80 gramów brązowego cukru
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli


Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. 
W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło  z mlekiem, dodaję czekoladę, ciągle mieszając podgrzewam składniki. Studzę. 
Ucieram żółtka z cukrem i wanilią, dodaję letnią czekoladową mieszankę, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączę składniki. Na końcu dodaję pianę z białek, bardzo delikatnie mieszam wszystkie składniki. 
Ciasto przelewam do tortownicy i piekę 35 minut w 190 stopniach. 
Po przestudzeniu można posypać wypiek cukrem pudrem.



31 komentarzy:

  1. W sam raz do niedzielnej kawy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. To trochę coś innego od murzynka, który lekki nie jest ale też nie jest brownie ale piecze sie je podobnie do murzynka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. murzynek ma samo kakao, tutaj mamy zupełnie inny smak:)

      Usuń
    2. Widziałam przpeis na murzynka z tabliczką czekolady która zastąpiła połowe margaryny ;) Ja mam przpeis na murzynka inny. Ale w murzynku oddzielnie ubija się pianę ;)

      Usuń
    3. A że smak inny to z pewnością :)

      Usuń
    4. no ja mam tradycyjny przepis, gotuje się masło z kakao, cukrem i wodą :)

      Usuń
  3. Na pewni bym sobie z chęcią pojadła takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, jeśli lepsze niż brownie, to muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowemu ciastu nigdy nie mówię nie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam francuskie przepisy!
    A Twoje czekoladowe ciasto już brzmi fantastycznie. Upiec po prostu trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli lepsze od brownie, to ja koniecznie poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany.... patrzę patrzę i mam ochotę na tki porządny kawałek tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem Ci, że dokładnie tak wygląda, jak najlepsze ciasto czekoladowe świata, a że czekoladę lubię, to nie ma co więcej gadać, trzeba zacząć robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lepsze niż brownie? Aż chcemy spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...