Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 5 czerwca 2019

Babka z rabarbarem

Rabarbar. Mój kochany rabarbar. Dla jednych po prostu łodyga, dla mniej smak maja. Niezbędny atrybut wiosny. Kiedy pojawia się w warzywniaku, wszystko nagle się jakby prostsze, bardziej kolorowe i wszystkie złe myśli przykrywa wizja rabarbarowego ciasta i szklanki pysznego kompotu. Takie proste ciasto, wiosenne popołudnie, książka, i piwonie w wazonie.... Mam taki plan na dziś. Wczorajszy wieczór spędziłam bowiem na wielkim koncercie, z okazji 30 lecia wolnych wyborów. Było głośno, tłoczno, duszno, ale cudownie. Chociaż nie powiem, bo prawie 3 godzinnej nocnej, uczcie muzycznej, dziś z pełną premedytacją oddam się domowemu relaksowi. I spędzę popołudnie  z tym pysznym ciastem. Delikatna babka, pełna rabarbarowego smaku. Smaku późnej wiosny....


                                                                           Składniki:

4 jajka
2 laski rabarbaru
150 gramów masła
50 gramów mąki ziemniaczanej
200 gramów mąki orkiszowej tortowej
1/3 szklanki cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
 Masło, bułka tarta do formy i cukier puder



Rabarbar myję, obieram, kroję na kawałki i posypuję cukrem.
Ucieram masło z cukrem waniliowym i cukrem, dodaję jajka i ukręcam na jasny krem.
Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodaję do maślanej masy, dokładnie łączę wszystkie składniki. Rabarbar odsączam z nadmiaru płynu, dodaję do ciasta.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Babkę piekę 50-55 minut w 190 stopniach, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.


44 komentarze:

  1. Tym razem przepis nie dla mnie, bo nie jestem wielką fanką rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka pyszna babeczka :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita i prosta w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbar jest wspaniały!
    Twoje ciasto też.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla fanów rabarbaru na pewno super- ja niestety jakos do rabarbaru nie mogę sie przekonać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Równowaga musi być;) Ciasto super, idealne do tego by odprężyć się zajadając sobie po kawałeczku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie jadłam nic z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Każdy wypiek z rabarbarem biorę w ciemno, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. szczerze, to bardzo rzadko jem coś z rabarbarem...sama nie wiem dlaczego. Może w koncu się zainspiruję? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej babki jeszcze nie jadłam, ale musi pysznie smakować :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię rabarbar, chętnie zjadłabym taką babkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już dawno nie jadłam babki, a tą z rabarbarem muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. Rabarbar to dla mnie taki smak dzieciństwa. U mnie lato musi się zacząć drożdżowcem z rabarbarem i rabarbarowym kompotem.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja akurat za rabarbarem nie przepadłam. Jadłam niedawno u cioci ciasto, ale jednak to nie moje klimaty.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...