No i nasza mnie ochota na ciasto. Jesienią ta potrzeba jest jakby większa i bardziej pilna. Domowe ciasto, ten kojący aromat jaki wydobywa się z piekarnika, to po prostu zapach domu.... Jesienią i zimą, do wypieków chętnie wykorzystuję gruszki. Na surowo jadam je bardzo rzadko. W zasadzie prawie nigdy. Ale przetworzone.... To już zupełnie inna historia. Gruszki są dla mnie jak wiśnie i śliwki, na surowo mogą nie istnieć, ale uwielbiam wypieki z tymi owocami. Takie jak ten. Lekkie ciasto, soczyste gruszki, i ta apetyczna, chrupiąca skórka. Takie proste, a takie pyszne. Musicie spróbować! Ciasto robi się szybko, więc umili Wam popołudnie w środku tygodnia. A te majowe popołudnia ostatnio u nas są deszczowe i wietrzne. Zrobiło się nieco jesiennie. Czas na książki, korzenne herbatki i migdałowe ciasto z gruszkami.
Obieram gruszki i kroję je w plastry, a te na połówki.
Ucieram masło z cukrem i olejkiem migdałowym na krem. Dodaję jajka i ucieram na jasną masę, na koniec dolewam mleko.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników razem z mielonymi migdałami, ucieram jednolite ciasto.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam do niej ciasto, z wierzchu układam owoce. Piekę ciasto przez 45-50 minut w 185 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Składniki:
2 średnie gruszki
125 gramów masła
100 gramów cukru
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 jajka
100 ml mleka
350 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt migdałowy
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy, cukier puder
Ucieram masło z cukrem i olejkiem migdałowym na krem. Dodaję jajka i ucieram na jasną masę, na koniec dolewam mleko.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników razem z mielonymi migdałami, ucieram jednolite ciasto.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam do niej ciasto, z wierzchu układam owoce. Piekę ciasto przez 45-50 minut w 185 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPuszyste i delikatne.
:)
UsuńPrzepadłam :-) Mniam :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAromat ciasta potrafi zrelaksować :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMy również bardzo lubimy gruszki i chętnie przetestujemy Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjeju ale to musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńoj jest :)
Usuńto nic tylko jeść:)
UsuńTakie ciasto musi być niezwykle pyszne.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPogoda iście jesienna, więc i ja nie pogardzę aromatyczną gruszką :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda apetycznie :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNiby takie proste produkty , ale jak pomyślę o tym wspaniałym zapachu upieczonego ciasta gruszkowo-migdałowego to aż mnie w środku skręca. Muszę upiec .Serdeczne pozdroweinia znad sztalug malarskich przesyła krysia
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, takie proste wypieki okazują się najlepsze:)
Usuńu la la zapowiada się super. Juz sobie wyobrażam zapach tego ciasta w domu :-D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJa za migdałami nie przepadam, ale juz wiem, co dostanie teściu, który je uwielbia ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmakowicie wygląda i z pewnością i tak smakuje. ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo apetyczne, ja też niezbyt często jem gruszki, na pewno jabłka dużo częściej, właściwie nie wiem dlaczego :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRewelacyjne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńNam też gruszki kojarzą się głównie z wypiekami i tak solo do zjedzenia to ich raczej nie kupujemy :D
OdpowiedzUsuń