Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 4 kwietnia 2019

Rosyjski jabłecznik

Lubię przeglądać kulinarne gazetki, w jednej z nich znalazłam przepis na rosyjski jabłecznik. Sama nie wiem czemu ten jabłecznik tak się nazywa. Może dlatego, że w Rosji wiele rzeczy stoi na głowie, a ten jabłecznik piecze się do góry nogami? Nie wiem, ale wiem, że jabłecznik wyszedł wspaniały. Intensywnie owocowy, a do tego cudownie wypieczony. Bałam się zakalca, ale nie było czego się bać, bo placek upiekł się w punkt. To taki niby zwykły jabłecznik, ale jaki pyszny! Delikatny, bardzo jabłkowy, mięciutki, niezwykle aromatyczny. Pasuje idealnie do kubka jaśminowej herbatki, kocyka i plotek z przyjaciółką. Z tym jabłecznikiem każdy wieczór, będzie idealny. Polecam, robi się błyskawicznie, a jest przepyszny. Polecam na weekend.


Składniki:
4 duże jabłka ( u mnie kwaśne ligole)
4 jajka
300 gramów mąki
150 gramów masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:
Cukier puder
 Duża szczypta cynamonu


Jabłka myję, obieram, kroję w plastry,a  te na połówki.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, smaruję go odrobiną masła, posypuję cynamonem, bułką tartą i brązowym cukrem. Wykładam jabłka.
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję jajka i ucieram aż składniki połączą się w jednolity krem. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do maślanej masy, delikatnie łączę składniki.
Na jabłka wylewam ciasto, wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę placek przez 45 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem z cynamonem.






55 komentarzy:

  1. Cos czuję ,że każdy fan jabłecznika byłby zachwycony :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki i jabłeczniki, Twój na pewno też by mi smakował.
    Zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, szczegóły na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz spotkałam się z taka nazwą a do tego ciasto do góry nogami :)) Wygląda pysznie muszę przepis wykorzystać jak najszybciej z samej ciekawości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłeczniki kochamy w każdej postaci, koniecznie musimy przetestować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mi narobiłaś apetytu na jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta z jabłkami zawsze są spoko;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama nabrałam ochoty na ciasto jak tak kusisz może być i rosyjskie byle z cynamonem 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Uuu nie znałam takiego jabłecznika :) Wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  9. O! to coś dla mnie!
    Wspaniały jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham jabłecznik, także taką jego wersję muszę koniecznie zrobić 😉

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja już kilka ciast piekłam do góry nogami ;) Nie wiedziałam, że to rosyjska tradycja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest też francuska tarta Tatin na odwrót ;) ale to nie jest tarta, acz zwykły/niezwykły jabłecznik:)

      Usuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie, muszę zrobić ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. ja wolę swoją polską szarlotkę;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis zapisany ;) Lubię jabłeczniki. Wszystkie! Rosyjskie tym bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  16. Narobiłaś mi strasznego smaka 😋 wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie znałam takiego sposoby na jabłecznik, ale chyba nie zrobię, bo nie przepadam - wole serniki :D Choć wygląda baardzo smakowicie, super robota <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychotka, lubię takie duże kawałki jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo smakowicie i niepowtarzalnie :)
    Czasem mozna odkryć takie nietypowe przepisy przez przypadek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, przypadek to w kuchni najlepszy doradca:)

      Usuń
  20. Chętnie byśmy taki jabłecznik spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jabłeczniki zawsze i wszędzie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...