Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Placki owsiane na pikantnie

To był bardzo fajny weekend. Spokojny, i relaksujący. Co prawda był też dość pracowity, ale były to miłe zajęcia. I najważniejsze znalazłam też czas na lenistwo. Pogoda dopisała, były więc wiosenne spacery i celebrowanie jedzenia. Uwielbiam takie chwile. Leniwe poranki, długie i słoneczne dnie... Dlatego też dziś dzielę się pomysłem na śniadanie. Weekendowe, albo te codzienne. Polecać będę sycące i wyjątkowo proste placki owsiane. Wiosennym akcentem jest dodatek kiełków. Zdrowsze od nowalijek, a tak samo zielone i kojarzące się ze słoneczną częścią roku. Polecam więc placuszki i mam nadzieję, że pozytywna energia z weekendu, przełoży się na pozytywny i przyjemny tydzień.



Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
1 jajko
3 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mleka
2 suszone pomidorki
Duża szczypta czosnku granulowanego
Ostra papryka
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy

Dodatkowo:
3 łyżki kremowego serka naturalnego
Pieprz
Kiełki brokuła

Płatki owsiane zalewam wrzątkiem ( do wysokości płatków), dodaję sól, pieprz, posiekane suszone pomidorki i paprykę, odstawiam na 5 minut.
Ubijam jajko, dodaję mąkę i mleko, łączę z płatkami owsianymi i mieszam wszystkie składniki.
Rozgrzewam olej, smażę średniej wielkości placki po 2 minuty z każdej strony.
Placki podaję z serkiem i kiełkami, posypuję pieprzem.








41 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie jadłam ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nigdy takich placków na wytrawnie nie jadłyśmy :) Musimy tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też placki głównie na słodko, a teraz miałam ochotę na wytrawne placki śniadaniowe:)

      Usuń
  3. Ciekawa propozycja. Placki owsiane jadłam tylko na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placki na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne te placki, chętnie zjadłabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oby każdy kolejny dzień był taki spokojny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie placki bardzo lubię. Dzięki za przepis. 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ jestem ciekawa smaku tych placków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny pomysl na śniadanie, super wykorzystanie nowalijek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też miałam fajny weekend, udało się odpocząć. :) Znowu przybywasz z ciekawym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W takiej wersji jeszcze nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. W takiej wersji placków nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. W końcu nie na słodko. Myślałam, że takie nie istnieją.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo pyszna wersja!
    I dodatek kiełków mnie całkowicie przekonuje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiej wersji placków nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich jeszcze nie jadłam, a wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Brzmią smakowicie.
    Mąka orkiszowa podobno jest bardzo zdrowa
    Te suszone pomidory też dodają nuty oryginalności

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę przyznać, że bardzo ciekawe połączenie, zazwyczaj placki owsiane jadłam na słodko, ale jestem mega ciekawa takiej wersji 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...