Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 24 kwietnia 2019

Leśny mech z kiwi

To ciasto jest już klasykiem w moim domu. Ma swoich wiernych fanów. W tym roku zostałam przekonana, żeby zamiast tradycyjnego sernika zrobić zielone ciasto. Ale jako, że nie lubię nudy, zrobiłam je odrobinę inaczej. Do kremu dodałam kiwi. To był strzał w dziesiątkę. Kwaśne kiwi, przełamało słodycz kremu z białej czekolady. Nie muszę mówić, że o ostatni kawałek toczyła się zawzięta walka, bo jest to sprawa całkiem oczywista. Pyszne szpinakowe ciasto, o wyraźnie cytrynowej nucie, lekki krem z białą czekoladą, kiwi  i czekoladowe jajeczka. Poza wielkanocnym sezonem możecie wierzch udekorować owocami czy cukierkami. Zawsze będzie pięknie!
A jakie były moje święta? Obfitowały w niezłą dawkę zamieszania, rodzinnego spędzania wolnego czasu, długich spacerów nad morzem  i rowerowych wycieczek, po których każdy miał ochotę na jeszcze jeden kawałek słodkich pyszności.






Składniki:
Ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
150 ml oleju
400 gramów szpinaku ( świeży bądź mrożony)
100 gramów cukru
Sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
450 gramów Ricotty
2 tabliczki białej czekolady
2 kiwi
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
Owoce, bądź cukierki do dekoracji


Szpinak miksuję na mus z 2 łyżkami wody. Jeżeli używacie mrożonego najpierw należy go rozmrozić i potem zmiksować.
Jajka ubijam z cukrem na jasny krem, dodaję olej, sok i skórkę z cytryny, dalej ucieram mikserem. Przesiewam mąkę z proszkiem, a na końcu dodaję mus ze szpinaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Tortownicę smaruję masłem i posypuję bułką tartą, przelewam ciasto i piekę je 40-45 minut w 195 stopniach. Studzę.
Czekoladę roztapiam razem z mlekiem. Chwilę studzę, delikatnie łączę z ricottą. Kiwi kroję na małe kawałki.
Z ciasta ucinam wierzch, kruszę go w dłoniach. Placek smaruję kremem, układam na wierzchu owoce kiwi, posypuję pokruszonym ciastem.
Mech można dowolnie udekorować, ja przygotowałam wersję wielkanocną, więc użyłam czekoladowych jajeczek.
Przed podaniem deser chłodzę minimum godzinę.
Moje rady:
Ciasto możecie upiec dzień wcześnie,a  kremem przełożyć w dniu podania.



40 komentarzy:

  1. Piękne ciasto!
    Zjadłabym z przyjemnością...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta ze szpinakiem jedne z naszych ulubionych :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super wygląda :) nigdy nie jadłam, pora przełamać lody!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja muszę zrobić w końcu to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, this looks amazing!!
    Beautiful photos ♥
    Hugs!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię to ciasto, a Twoja wersja musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam tego ciasta. Spróbuję zrobić Twoją wersję. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasto! :) Palce lizać! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne połączenie ciasta z kiwi. Całość wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. WOW! Muszę przyznać, że wygląda to niesamowicie! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam leśny mech, z kiwi jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam i jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Leśny mech zawsze kojarzy nam się z piękną i słoneczną wiosną :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...