Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 12 marca 2019

Waniliowe babeczki z Nutellą

To są najlepsze babeczki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. I mówię to z całą stanowczością. Są idealne, wspaniałe, po prostu najlepsze! Z wierzchu bardzo chrupiące, a w środku mięciutkie. Nie są jednak z tych muffinek lekkich jak chmurka. Nie, one są bardziej zbite, konkretne, pyszne. Zdecydowanie uzależniają. Poprawiają humor jak żadne inne babeczki. Słodzone syropem klonowym, nabierają niesamowitego smaku, a dodatek Nutelli, to prawdziwa wisienka na torcie. Moja muffinkowa blacha była wyrywana sobie z rąk, a babeczki zostały ocenione, jako idealne. I zmuszona byłam dnia następnego wypiek powtórzyć. Zrobiłam to z wielka przyjemnością. Te babeczki są nie tylko przepyszne, ale ich przygotowanie jest bajecznie proste. Wspaniale robić je z małymi pomocnikami w kuchni.


Składniki:
125 gramów masła
4 łyżki syropu klonowego
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
2 duże jajka
300 gramów mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Kilka łyżek mleka
4 łyżki Nutelli


Masło ucieram razem z cukrem waniliowym i syropem klonowym. Następnie dodaję jajka i bardzo dokładnie łączę składniki.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dosypuję do masy maślanej. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, dodaję mleko- to ciasto powinno być jednak gość gęste,  o konsystencji nieco gęstszej niż ugotowanego budyniu.
Formę do muffinek wykładam papilotkami, wypełniam je ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu układam po 1/3 łyżki Nutelli.
Babeczki piekę około 18-20 minut w 185 stopniach z termoobiegiem.

Moje rady:
Polecam lekko podgrzać krem czekoladowy, dzięki temu będzie można z wierzchu zrobić esy floresy i krem będzie równomierniej rozłożony.

46 komentarzy:

  1. Ależ narobiłaś mi apetytu☺☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda:) I przepis prosty<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi narobiłaś ochoty na takie babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczki to my chętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! bardzo smaczne!
    Sięgam po jedną...

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks really delicious! Love your blog!

    mystylishcorner.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Już mam ślinotok! Kocham Nutellę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też mam dzisiaj w planie pieczenie babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubimy takie konkretne muffinki a z takim nadzieniem to już w ogóle pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Za nutellę bym podziękowała ;) Pewnie nadziałabym masłem orzechowym albo czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję, fajnie mieć takie uczucie, że to jest coś najlepszego i pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie tu, poproszę jedną babeczkę...

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietnie wyglądaja i pewnie sa pyszne.
    Pozdrawiam
    Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przeyła Krystyna
    zapraszam do mojej strony
    http://krystynaczarnecka.pl/

    OdpowiedzUsuń
  14. Połączenie babeczek i nutelli musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Patzrę na nie i marzę, aby je spróbowac połaczenie babeczek i nutelli musi być czymś smakowo cudownym

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeśli to babeczki idealne, nie pozostaje nic innego jak brać się do roboty. Ale to już jutro albo w sobotę:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam nutelle, ale to można stwierdzić po moim mailu ;)
    Babeczki smakowicie wyglądają. ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Już sama ich nazwa mnie zachęca do zjedzenia, nie mówiąc o zdjęciu ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności! Zostały jeszcze jakieś? 😉

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...