Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 23 marca 2019

Korzenny tort z ananasem

Fanką tortów nie jestem. I chyba nie będę. Ale są takie chwile, są takie okazje, które wymagają odpowiedniej oprawy. Również tej deserowej. Są takie okazje, kiedy proste ucierane ciasto, jest zbyt banalne. I mimo mojej niechęci, musi być tort. Tym razem okazją była rocznica ślubu moich rodziców. Moja mama miała bardzo konkretne zamówienie. Korzenny biszkopt, krem na bazie serka mascarpone z dużą ilością ananasa. Ponoć w jakiejś kawiarni, jadła coś podobnego i skradło to jej serce. Jako,że mama kazała, córka podjęła się wyzwania. Nie jestem  fanką tortów, nie jestem. Powtarzam się, ale ten mi smakował. Nie był przesłodzony, ciekawie kontrastował smak piernikowego ciasta z ananasowym kremem. Zjadłam dwa kawałki i na pół roku jestem tortowo nasycona. A Wam polecam to ciasto. Sama zaś udaję się skorzystać z pogody, ponoć wieczorem ta ładniejsza strona wiosny robi sobie na kilka dni wolne...


Składniki:
Ciasto:
4 duże jajka
100 gramów roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki gorzkiego kakao
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml ciepłej wody
2 łyżki przyprawy do piernika



Krem:
500 ml śmietanki 36 %
300 gramów serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
10 plastrów ananasa

Do nasączenia:
4 łyżki wody
4 łyżki soku ananasowego




Jajka ucieram z cukrem na jasny krem, delikatnie dolewam masło, a następnie wodę-cały czas dokładnie mieszam. Woda nie powinna być wrząca, ale zdecydowanie bardzo ciepła.
Do jajecznej masy dodaję wanilię. Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia, łączę z resztą składników. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i piekę je 35 minut w 185 stopniach. Studzę i kroję na dwa placki.


Czas na krem. Ubijam śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaję serek mascarpone i delikatnie mieszam go z kremem śmietankowym. Wkładam na kwadrans do lodówki.
Ananasy kroję w kostkę.

Ciasto nasączam ananasowym sokiem. Smaruję placek kremem, posypuję 3/4 ilości ananasa, przykrywam drugim plackiem, nasączam sokiem, smaruję kremem i dekoruję pozostałymi owocami. Tort chłodzę minimum dwie godziny przed podaniem.











35 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego tortu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego dobrego dla Rodziców ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie piekła tortu. Umiem tylko ciasta na zasadzie keksu. Wymieszaj wszystko w misce, do foremki i do pieca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie ciasta najprostsze, lubię najbardziej ;)

      Usuń
  4. U nas tort piekło się na wyjątkowe okazje i zawsze na niego czekałam. Dziadek ucierał w makutrze masło z cukrem na puch. Babcia dodawała kakao do jednej części. Ale co to był za smak! A teraz kiedy idę gdzieś na imprezę chętnie wyciągam talerzyk p porcję. Ależ bym Twój spróbowała :) Sama ... kurczę marchewkowe robię i jest prawie tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia robiła taki sam krem, masło z cukrem i kakao ;) Tylko "leniwa" była i kupowała gotowy biszkopt;)

      Usuń
  5. Uwielbiam wszystko co słodkie, a ananasa wprost kocham, więc myślę, że polubiłabym się z tym tortem.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawe połączenie smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią spróbowałabym tego tortu :D
    Na pewno wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe zestawienie smaków :) Musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z wielką chęcią spróbowałabym takiego tortu, bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały kochana, musi smakować pysznie. Z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba skład tego tortu.
    Mascarpone i ananas dopełniają smaku.
    Chcę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety nie przepadam za tortami, ale ananas kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam zbytnio za ananasem, ale całkiem fajny efekt końcowy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też nie należę do fanów tortów, ale takiego połączenia z chęcią bym spróbowała. Zaintrygowało mnie połączenie mascarpone, korzennego biszkopta i ananasów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czytamy "korzenny" i już nam ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...