Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 28 marca 2019

Dyniowa owsianka z bananem

Jak byłam dzieckiem, dynię w moim domu jadło się tylko w formie kosteczki, którą moja babcia zalewała octową zalewą i podawała do obiadu. Powiem szczerze, że cierpiałam, kiedy do obiadu podawano te słodko-kwaśne kawałeczki. Niestety,marynowana dynia była przysmakiem mojej siostry i babcia produkowała to w ilościach hurtowych. A potem na każdym niedzielnym obiedzie stawiała miseczkę z dynią na stole i czekała aż zniknie. A ja cierpiałam, dłubałam te kosteczki i marzyłam by te wszystkie słoiki,trafił szlag. Dynia kojarzyła mi się z takim właśnie octowym smakiem. Ocet i słodkość. Z dyni lubiłam tylko pestki. Dopiero jak sama zaczęłam gotować poznałam inne oblicze dyni. Ciasta dyniowe, zupa dyniowa, frytki z dyni. A może by tak dynia na śniadanie? Tak pomyślałam i tak zrobiłam. Dyniowa owsianka. Dyniowe puree wyjęłam z zamrażarki i szybko przygotowałam owsiankę.  Na pyszny i słoneczny poranek.



Składniki:
4 czubate łyżki płatków owsianych
200 ml mleka
Pół szklanki puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta imbiru
1 łyżka miodu
1 banan
Ekstrakt waniliowy
Odrobina soli

Płatki owsiane zalewam wodą-tak by była równo z płatkami, dodaję miód, cynamon, imbir, sól i wanilię, odstawiam na 5 minut.
W garnuszku podgrzewam mleko, dodaję namoczone płatki, puree z dyni i banana, pokrojonego w plasterki. Gotuję całość około 5 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Podaję z kilkoma plasterkami banana.

40 komentarzy:

  1. Przyjemny kolorek - taki kubusiowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach ten kolor :) Nigdy z dynią nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ta dyniowa owsianka, pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności! Skosztowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim wydaniu jeszcze dyni nie jadłam (w ogóle bardzo rzadko ją jadam, no chyba, że pestki), ale ostatnio mam fazę na jaglanki- z płatkami jaglanymi zamiast owsianych pewnie też byłoby ok?

    OdpowiedzUsuń
  6. No ja wręcz odwrotnie. Tę marynowaną uwielbiam, ale nie tylko....

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne połączenie składników!
    Smakuję wirtualnie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej owsianki jeszcze nie jadłam, więc chętnie bym spróbowała :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy byłabyś chętna przyłączyć się do akcji "Help the Book",
      tak jak pisałam w poście? Koniecznie daj mi znać :)
      Pozdrawiam oraz dziękuję za odwiedziny ♥

      Usuń
  9. Nie słyszałam jeszcze o takim sposobie na owsiankę! Wygląda pysznie :) Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  10. Tylko nie owsianka😆😅
    Banany lubię dynia, nic do niej nie mam..
    Ale ta owsianka mnie przeraża

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham owsianki, są idealną opcją na śniadanie <3 Nie próbowałam tej dyniowej, bo wolę klasyczną, ale może się skuszę na takie połączenie. Wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Marynowana dynia i kompot z dyni z goździkami to nasza zmora z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...