Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 26 lutego 2019

Pierogi z marchewką i masłem orzechowym

Od jakiegoś czasu stałam się wyjątkowo nudna. Zawsze kiedy odwiedzam moją ukochaną gdańską pierogarnię, czyli Mandu, zamawiałam pierogi z marchewką i masłem orzechowym. Cudowne, lekko słodkie, przełamane intensywnie orzechową nutą. Coś wspaniałego! Pamiętam jak za pierwszym razem, nie miałam do nich większego zaufania, duet marchewki z orzechami, jakoś nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia. Czy to może smaczne? Może! Ostatnio miałam pierogowy dzień. Robiłam pierogi, bo zostało mi dużo mięsa z rosołu, a tradycyjna potrawka lekko już się znudziła. Padło więc na pierogi. Przy okazji, postanowiłam, że część pierogowego ciasta wypełnię  farszem marchewkowo-orzeszkowym. Jak wyszło? Pysznie wyszło. Pierogi są bardzo delikatne w smaku, ale wyraźnie orzechowe. Farsz robi się błyskawicznie, do tego są wegańskie, więc można je przygotować dla każdego. Nie zostaje mi nic innego, jak powiedzieć Wam, że te pierogi są rewelacyjne i musicie ich spróbować. Tak wiem , że domowa produkcja pierogów zajmuje trochę czasu. Wiem, że pół kuchni wymaga gruntowego mycia - a może tylko u mnie mąka jest wszędzie? Ale produkcja pierogów to świetna zabawa w podgrupach. Można poplotkować, nadrobić zaległości z całego tygodnia, wspólnie śpiewać, i narzekać, że jeszcze tyle pracy przed nami..... A potem wspólnie jeść.



Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
400 ml gorącej wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Szczypta soli


Farsz:
4 średnie marchewki
10 łyżek masła orzechowego ( u mnie crunchy)
Duża szczypta mielonego imbiru
Duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Szczypta soli

Do podania:
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju
Pół łyżeczki cukru



Na stolnicę przesiewam mąkę, zaparzam ją gorącą wodą, dodaję olej i sól. Zagniatam gładkie ciasto-około 5-7 minut, odstawiam na pół godziny. 
W międzyczasie szykuję farsz. Marchewki obieram, kroję w plasterki, przekładam do garnka, zalewam wodą do wysokości warzyw. Doprawiam szczyptą soli, gotuję do miękkości. Marchewki ugniatam, dodaję masło orzechowe, gałkę i imbir. Dokładnie mieszam. 
Ciasto wałkuję na cienki placek, delikatnie podsypując mąką. Wycinam szklanką kółka, nadziewam farszem, zlepiam. 
Pierogi gotuję w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Cebulę siekam, podsmażam 3 minuty na oleju, dodaję cukier i karmelizuję przez 2-3 minuty. Cebulą polewam pierogi. 


50 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłyśmy takich pierogów :D Jesteśmy ciekawe jak marchewka z masłem orzechowym w cieście pierogowym może smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ intrygujące!To rzeczywiście moze byc super☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie w tym farszu smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo intrygujące. Nigdy nie robiłam takich, a poszukuje nowych smaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. To są pierogi moich marzeń <3

    OdpowiedzUsuń
  6. przeczytałam Narzeczonemu Twój pierogowy farsz a on rzekł że jak bez mięsa to on się nie naje;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej, nie jadłam takich pierogów.

    OdpowiedzUsuń
  8. POczułam się wyróżniona, że dostałam wcześniej namiastkę przepisu. Dziękuję <3 Takie pierogi na pewnoe dobrze smakowały :)

    PS U mnie od jutra zmiany na blogu. Będzie komunikat ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję,że ich spróbujesz i Ci posmakują :)

      Usuń
    2. Jak będę miała ochotę na pierogi :)

      Usuń
  9. marchewka i masło orzechowe - to ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham pierogi w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogi uwielbiam, ale pierwszy raz widzę je pod taką postacią. Warto zapisać przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny farsz! Bardzo mnie nim zainspirowałaś.
    A pierogi uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Farsz niespotykany. Wyobrażam sobie, jak pyszne muszą być te pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  14. o chętnie zjadłabym takie pierożki :D W życiu nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy farsz, nigdy nie jadłam takich pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To jeden z najdziwniejszych przepisów jaki w życiu widziałam ;) Ciekawe, czy takie połączenie by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja byłam najpierw niepewna tego smaku, ale powiem szczerze, to jest pyszne:)

      Usuń
  17. Niesamowity przepis :) przyznam szczerze, że pierwszy raz z czymś takim się spotykam. Nigdy nie jadłam pierogów z takim albo podobnym farszem. Na pewno są przepyszne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Estupendo post! Te espero por mi último post para saber tu opinión!💙💙💙

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ciekawy i smakowity pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zaciekawiłaś mnie tym połączeniem smaków.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, ciekawy pomysł, ale nie wiem czy odważyłabym się zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...