Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 16 lutego 2019

Kurczak w sosie imbirowo-ananasowym

Jestem wielką, wielką fanką dań z azjatycką nutką. Takie pomieszanie smaków. Trochę ostro, a trochę słodko. I taki właśnie jest ten kurczak. Słodki, ale i pikantny. Mi wyszedł mocno pikantny. Pewnie przez mój zakatarzony nos i słabe wyczucie ostrości. Rodzinę -która kocha ostre smaki, lekko piekło,a  ja dalej byłam przekonana, że danie jest  bardziej słodkie, niż ostre. Ostatecznie nikt nie narzekał i każdy zjadł swoją porcję z dużą przyjemnością. Pewnie prościej byłoby sięgnąć po gotowy sos ze słoika, ale nie od dziś wiadomo, że domowe znaczy lepsze. A ten sos nie wymaga wiele pracy, zaś daje wiele, wiele przyjemności.  Aczkolwiek w ten weekend nie będę gotować, ani sprzątać. Tym zajmą się inni. Ja będę odpoczywać i zwiedzać.



Składniki:
1 podwójna pierś  z kurczka
8 plastrów ananasa
1 szklanka soku ananasowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 cm kawałek imbiru
2- 3 łyżki sosu Sriracha
1 czubata łyżka brązowego cukru
1 łyżka słodkiej papryki
Pół łyżeczki papryki chilli
Sól
Pieprz
2 łyżki oliwy

Do podania ryż

Pierś kroję w kostkę i przekładam do foliowego woreczka. Posypuję mąką, słodką papryką, chilli, solą i pieprzem. Dokładnie wstrząsam i odstawiam na kwadrans. Rozgrzewam łyżkę oliwy i smażę kurczaka w przyprawach przez 5 minut.
W garnuszku rozgrzewam resztę oliwy. Siekam bardzo drobno czosnek i imbir, wrzucam na oliwę, posypuję brązowym cukrem i podsmażam około 2 -3 minut. Dodaję sok z ananasa, sos sojowy i sos Sriracha. Gotuję składniki na sos przez 2-3 minuty, następnie zalewam sosem mięso na patelni. Podgrzewam całość na małym ogniu.
Kroję w kostkę plastry ananasa, dodaję na patelnię, łączę z pozostałymi składnikami, duszę danie przez 10-`12 minut.
Podaję z ryżem, posypuję pietruszką.

48 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie. No i ładnie wygląda. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa, czy smak by mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne, takie domowe danie na pewno jest smaczniejsze i zdrowsze od kupionego w sklepie, a jeśli ostre to też inhaluje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :-) zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. W ostatnich tygodniach dość często jadłam kurczaka w podobnym wydaniu. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne danie, uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też jestwm fanką takich dań ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  8. kurczaka z ananasam jeszcze nie próbowaliśmy

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności!
    Dużą porcję poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje smaki, bardzo lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wygląda. Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ egzotycznie! Ciekawi mnie takie połączenie smaków, nigdy tak nie jadłam musi być pysznie :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  13. PO CO JA TO CZYTAM JAK JESTEM GŁODNY W PRACY xd
    taka moja dygresja

    OdpowiedzUsuń
  14. Czuję się tak jakbyś gotowała specjalnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm ale to wygląda niesamowicie smacznie! Będę musiałą wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten dodatek imbiru mnie szczególnie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy ten sos do kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...