Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 28 stycznia 2019

Chałwowy budyń z granatem

Chałwę lubiłam od zawsze. Tę tłustą i kremową masę o przyjemnym, nieco egzotycznym smaku. Lubiłam jak brudzi ręce, jak się kruszy i jak szybko można się nią nasycić. Ach, mogłabym ją jeść codziennie. I chyba nigdy by mi się nie znudziła. Nic a nic. Na bazie mojego uwielbienia i szczerego oddania pannie chałwie, zdecydowałam się na przygotowanie chałwowego budyniu. Z granatem dla kontrastu. Te kwaskowate i chrupiące pesteczki idealnie pasują do słodkiego budyniu, sprawiają, że smak nie jest jednostajny a ciekawy i zdecydowanie oryginalny. Taki budyń to idealne uzupełnienie zimowego popołudnia. Takiego jak wczoraj, kiedy to po długim i bardzo śnieżnym spacerze, wróciłam do domu z wielką ochotą na coś słodkiego. Jako, że po ostatniej chorobie apetyt mi nie dopisuje, postanowiłam wykorzystać to, że całą sobą wołałam o jakąś słodkość i przygotowałam ten oto budyń. Jest rewelacyjny. Szczególnie pysznie smakuje, po długim, naprawdę długim spacerze....



Składniki:
2 łyżki posiekanej chałwy
300 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ekstrakt waniliowy
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Odrobina masła
Dwie garści pestek granatu

200 ml mleka gotuję razem z cukrem waniliowym i wanilią, dodaję masło. Resztę mleka dokładnie łączę z mąką ziemniaczaną, wlewam do mleka razem z chałwą. Gotuję budyń około 3 minut, do zgęstnienia. 
Podaję z pestkami granatu. 

21 komentarzy:

  1. Sama nie wpadłabym na takie połączenie, ale pewnie wypróbuję w przyszłości, bo to ciekawa propozycja. Osobiście zamieniłabym jedynie zwykłe mleko na roślinne, ze względu na nietolerancję laktozy.
    Pozdrawiam,
    https://www.monabednarska.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chawła nie. Sezam i tahini <3 Miłosć xD
    Budyń chałwowy? Nie wiem xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja to jestem fanką chałwy i wszystkiego co z sezamem :)

      Usuń
  3. Mniam, ciekawe połączenie, muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozkosznie!
    Na pewno się tym budyniem rozpieszczę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wolę gęsty budyń, ale chałwowym nie pogardzę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego budyniu jeszcze nie jadłam. Wygląda nieźle.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja za chałwą średnio przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chałwę,dawno nie jadłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajny pomysł, chałwę kocham od dziecka, robiłam już placek z masą chałwową, ale takiego budyniu jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...