Święta, Święta i już po. Na szczęście przed nami kolejny przedłużony noworoczny weekend. Choć pewnie jest spora grupa szczęśliwców, którzy mają wolne ciurkiem. Ja niestety musiałam wrócić na chwilę do pracy by zacząć akcję o wdzięcznej nazwie - Inwentaryzacja magazynu. Ale cały czas pozostaję w świątecznej atmosferze. Jest choinka, ciągle doglądam prezentów, sprawdzając, czy aby na pewno wciąż są i cieszą oko. A inne zmysły wciąż cieszą świąteczne smaki. Niestety po tym pysznym keksie pozostało już tylko wspomnienie. Ale muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Mam nadzieję,że keks pełen bakalii, to nie tylko jednorazowe ciasto, przypisane jedynie do Wigilii? Ja chętnie je jem cały rok, z różnymi dodatkami. Tradycyjny przepis od cioci Klary, wzbogaciłam w tym roku o dodatek budyniu, oraz suszone śliwki i figi. Całość wyszła naprawdę wyjątkowo. Keks nie był suchy, tylko soczysty dzięki owocom. Delikatny dzięki dodatkowi budyniu. Słodki, ale przełamany mocno cytrynowym lukrem. Jak dla mnie idealny. Zupełnie taki jak te święta...
Chciałabym złożyć Wam życzenia na Nowy Rok. Życzę zdrowia. Bo jak ono jest, to wszystko inne też jakoś się układa. Więc bądźmy zdrowi!
Bakalie siekam na mniejsze kawałki, zalewam wrzącą herbatą, zostawiam na pół godziny, odcedzam, obtaczam w łyżce mąki.
Roztapiam masło w rondelku, dodaję cukier. Chwilę studzę. Oddzielam białka od żółtek, do żółtek dodaję przestudzone masło, proszek budyniowy i do pieczenia, dosypuję mąkę. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i bardzo delikatnie mieszam. Na końcu dodaję bakalie,bardzo delikatnie łączę je z ciastem.
Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, ciasto wylewam do keksówki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Keks piekę około 60 minut.
Z podanych składników kręcę gęsty lukier, smaruję nim ciasto, posypuję skórką cytrynową.
Chciałabym złożyć Wam życzenia na Nowy Rok. Życzę zdrowia. Bo jak ono jest, to wszystko inne też jakoś się układa. Więc bądźmy zdrowi!
Składniki:
150 gramów masła
3 jajka
300 gramów mąki
100 gramów cukru
1/2 szklanki suszonych rodzynek, fig, śliwek
2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej
1 łyżka suszonej skórki cytrynowej
200 ml gorącej herbaty earl grey
1 paczka waniliowego budyniu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Kandyzowana skórka cytrynowa
Masło i bułka tarta do formy
Bakalie siekam na mniejsze kawałki, zalewam wrzącą herbatą, zostawiam na pół godziny, odcedzam, obtaczam w łyżce mąki.
Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, ciasto wylewam do keksówki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Keks piekę około 60 minut.
Z podanych składników kręcę gęsty lukier, smaruję nim ciasto, posypuję skórką cytrynową.
Tobie również wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję :)
UsuńInwentaryzacje bywają uciążliwe,udanego 2019 ❤
OdpowiedzUsuńja nawet je lubię, bo siedzę sama w biurze ;)
UsuńZjadłabym taki keks. Bardzo lubię Twoje przepisy, bo nie są jakoś bardzo skomplikowane i nie potrzeba wyszukanych składników. Tobie również życzę udanego nowego roku. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCiasto wygląda bombowo :) Szczęśliwego Nowego roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubię keks i często go piekę, ale takiego przepisu nie znam. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :)
Dziękuję :)
UsuńKeks uwielbiam, ale piekę go tylko na Boże Narodzenie. To jeden ze słodkich symboli tych Świąt. Mam przepis, wg którego piekę to ciasto od ponad 20 lat Podobnie jak Twój - idealny. Wersji keksa z herbatą i budyniem jeszcze nie próbowałam. Może zmienię zwyczaj i upiekę taki inny keksik n9ekonieznie czekając rok.
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci również zdrowego i pomyślnego Nowego Roku:)
Dziękuję i polecam ten przepis;)
UsuńAleż on musi być pyszny. Pychota.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKeks wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKeks nie kojarzy mi się ze świętami, a właśnie z dniem powszednim - to było jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Muszę w końcu sama go zrobić ;) Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpomiędzy świętami ruszyłam do pracy, aczkolwiek- jakoś nie miałam tego za złe nikomu:)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze w życiu keksu, a tym bardziej budyniowego- mogę wpaść na kawałek? :D
to muszę upiec nowy, ale pewnie, zapraszam :)
UsuńTobie również zdrowia na cały nowy rok :) Keks palce lizać!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńChętnie wypróbuję ten przepis. Mam nadzieję, że mi wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńz pewnością się uda:)
UsuńBardzo fajne ciasto kochana :-) życzę ci wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) bawić się w będę w domu, pewnie w piżamie:)
UsuńDo kawy idealny :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńPysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale pysznie wygląda bym jadła:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńpóki co mam roladki cynamonowe do jedzenia:)
UsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńna pewno skorzystam z przepisu.
Samej dobroci w 2019!
dziękuję:)
UsuńBardzo dziękujemy i zgadzamy się, że zdrowie w tym wszystkim jest najważniejsze :) Wzajemnie :*
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo ciekawy przepis,wygląda super☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa miałam na szczęście przedłużone wolne :) Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPrezentuje się wybornie :-)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńWszelkiej pomyślności w 2019 roku :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBrzmi kusząco. Wszystkiego dobrego w 2019 roku.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń