Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 29 grudnia 2018

Keks budyniowy

Święta, Święta i już po. Na szczęście przed nami kolejny przedłużony noworoczny weekend. Choć pewnie jest spora grupa szczęśliwców, którzy mają wolne ciurkiem. Ja niestety musiałam wrócić na chwilę do pracy by zacząć akcję o wdzięcznej nazwie - Inwentaryzacja magazynu. Ale cały czas pozostaję w świątecznej atmosferze. Jest choinka, ciągle doglądam prezentów, sprawdzając, czy aby na pewno wciąż są i cieszą oko. A inne zmysły wciąż cieszą świąteczne smaki. Niestety po tym pysznym keksie pozostało już tylko wspomnienie. Ale muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Mam nadzieję,że keks pełen bakalii, to nie tylko jednorazowe ciasto, przypisane jedynie do Wigilii? Ja chętnie je jem cały rok, z różnymi dodatkami. Tradycyjny przepis od cioci Klary, wzbogaciłam w tym roku o dodatek budyniu, oraz suszone śliwki i figi. Całość wyszła naprawdę wyjątkowo. Keks nie był suchy, tylko soczysty dzięki owocom. Delikatny dzięki dodatkowi budyniu. Słodki, ale przełamany mocno cytrynowym lukrem.  Jak dla mnie idealny. Zupełnie taki jak te święta...

Chciałabym złożyć Wam życzenia na Nowy Rok. Życzę zdrowia. Bo jak ono jest, to wszystko inne też jakoś się układa. Więc bądźmy zdrowi!



Składniki:
150 gramów masła
3 jajka
300 gramów mąki
100 gramów cukru
1/2 szklanki suszonych rodzynek, fig, śliwek
2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej
1 łyżka suszonej skórki cytrynowej
200 ml gorącej herbaty earl grey
1 paczka waniliowego budyniu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
Kandyzowana skórka cytrynowa
Masło i bułka tarta do formy

Bakalie siekam na mniejsze kawałki, zalewam wrzącą herbatą, zostawiam na pół godziny, odcedzam, obtaczam w łyżce mąki.

Roztapiam masło w rondelku, dodaję cukier. Chwilę studzę. Oddzielam białka od żółtek, do żółtek dodaję przestudzone masło, proszek budyniowy i do pieczenia, dosypuję mąkę. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i bardzo delikatnie mieszam. Na końcu dodaję bakalie,bardzo delikatnie łączę je z ciastem.
Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, ciasto wylewam do keksówki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Keks piekę około 60 minut.
Z podanych składników kręcę gęsty lukier, smaruję nim ciasto, posypuję skórką cytrynową.



47 komentarzy:

  1. Tobie również wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inwentaryzacje bywają uciążliwe,udanego 2019 ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nawet je lubię, bo siedzę sama w biurze ;)

      Usuń
  3. Zjadłabym taki keks. Bardzo lubię Twoje przepisy, bo nie są jakoś bardzo skomplikowane i nie potrzeba wyszukanych składników. Tobie również życzę udanego nowego roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda bombowo :) Szczęśliwego Nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię keks i często go piekę, ale takiego przepisu nie znam. Chętnie wypróbuję :)
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Keks uwielbiam, ale piekę go tylko na Boże Narodzenie. To jeden ze słodkich symboli tych Świąt. Mam przepis, wg którego piekę to ciasto od ponad 20 lat Podobnie jak Twój - idealny. Wersji keksa z herbatą i budyniem jeszcze nie próbowałam. Może zmienię zwyczaj i upiekę taki inny keksik n9ekonieznie czekając rok.
    Życzę Ci również zdrowego i pomyślnego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on musi być pyszny. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  8. Keks nie kojarzy mi się ze świętami, a właśnie z dniem powszednim - to było jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Muszę w końcu sama go zrobić ;) Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pomiędzy świętami ruszyłam do pracy, aczkolwiek- jakoś nie miałam tego za złe nikomu:)
    nie jadłam jeszcze w życiu keksu, a tym bardziej budyniowego- mogę wpaść na kawałek? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to muszę upiec nowy, ale pewnie, zapraszam :)

      Usuń
  10. Tobie również zdrowia na cały nowy rok :) Keks palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie wypróbuję ten przepis. Mam nadzieję, że mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne ciasto kochana :-) życzę ci wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) bawić się w będę w domu, pewnie w piżamie:)

      Usuń
  13. ale pysznie wygląda bym jadła:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały!
    na pewno skorzystam z przepisu.
    Samej dobroci w 2019!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dziękujemy i zgadzamy się, że zdrowie w tym wszystkim jest najważniejsze :) Wzajemnie :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy przepis,wygląda super☺

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja miałam na szczęście przedłużone wolne :) Smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszelkiej pomyślności w 2019 roku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Brzmi kusząco. Wszystkiego dobrego w 2019 roku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...