Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 10 listopada 2018

Tosty z mozzarellą i jabłkiem

Moja kolejna poranna porcja inspiracji. Dość zaskakujące połączenie mozzarelli i jabłek. Ale nie bójcie się, to nie jest słodki tost. Dzięki chilli całość jest pikantna i wyrazista. Na pewno nie jest to nudna kanapka, chociaż zestawienie składników jest wyjątkowo wręcz proste. A takie ciepłe śniadanie, na pewno pozytywnie wpływa na pierwszą część dnia. Ostatnio moje poranki są jakby nieco bardziej trudne. Coraz cięższe. Teoretycznie listopad pogodowo pozytywnie zaskakuje. Ale mi coraz trudniej zebrać się każdego ranka. Coraz ciężej wstać mi z łóżka w odpowiednim czasie. Może dopadło mnie to słynne przesilenie? Mimo wszystko staram się każdego poranka zjeść coś porządnego. I oczywiście walczę z poranną nudą na talerzu. A dziś cieszę się perspektywą przedłużonego weekendu. Jakby jeszcze zniknęła ta mgła, byłoby super. A tak przez szarość, od 3 dni mam wrażenie, że cały czas jest wieczór...



Składniki:
2 kromki pieczywa na zakwasie
4 spore plastry Mozzarelli
1 małe jabłko
1 łyżeczka masła
Duża szczypta chilli
1 łyżeczka miodu

Chleb podgrzewam w tosterze, albo na suchej patelni.
Jabłko obieram, kroję w ósemki. Rozgrzewam masło, wrzucam jabłka, dodaję miód i chilli, podsmażam około 4 minut-jabłka mają zmięknąć, ale zachować kształt.
Na pieczywie układam plastry mozzarelli, na to kładę smażone jabłka.

41 komentarzy:

  1. W sumie mozzarella jest taka bez smakowa - można spróbowac z jabłkiem i chilli. A co gdyby dodac masło orzechowe? xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować, ale ja nie wiem czy się skuszę :)

      Usuń
    2. Do odważnych świat należy :D

      Usuń
    3. Do odważnych, pod warunkiem że nie jest za słodkie, za słone i ma masło orzechowe. Tak w klimatach Beatki xD

      Usuń
  2. Uwielbiam kompozycję serów z owocami :) Mozzarella jest pyszna także z winogronem, morelami czy śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tym razem zaglądając do Ciebie jestem najedzony więc lepiej mi się ogląda i szuka nowych przepisów bez ssania w żołądku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie tosty zawsze spoko :D
    Uwielbiam mozzarellę 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobne kanapeczki z serem i figami. Pycha. Muszę spróbować z jabłkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smacznie :)
    Uwielbiam mozarellę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale zaciekawiłaś mnie tym tostem. Z chęcią przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaskakujące połączenie, chociaż na samą myśl przeszedł mnie mały dreszcz. :D
    Ale z drugiej strony uwielbiam jeść frytki z lodami... Zresztą sam chleb czy mozzarella nie mają mocnego słonego smaku, to raczej moje przyzwyczajenie, skojarzenie...

    Trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzeczywiście niecodzienne połączenie, ale ja lubię takie eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają apetycznie i z pewnością smakują pysznie, ale niestety nie są dla mnie.

    Pozdrawiam,
    http://tamczytam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż zgłodniałam :)
    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe połączenie chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zainteresowałaś mnie takim połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właściwie to my chyba nigdy nie jadłyśmy mozzarelli na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszne muszą być takie tosty

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...