Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 22 listopada 2018

Orzechowy budyń ryżowy

Jestem chyba uzależniona od połączenia orzechów z czekoladą. Najlepszym prezentem była dla mnie zawsze czekolada z okienkiem. Po prostu kochałam od dziecka orzechy zatopione w czekoladzie. I uwielbiam do dziś. I często łączę oba te smaki, czekoladę i orzechy. Dziś połączyłam je w ryżowym budyniu. Coś co można zjeść zarówno o poranku jako śniadanie, jak i nada się w porze deserowej.  Pełna dowolność. Lubię ten ryżowy budyń jeść na ciepło, ale jeszcze bardziej lubię gdy jest chłodny, prosto z lodówki. Szczególnie lubię, kiedy czekoladowa polewa na wierzchu zastygnie i utworzy chrupiącą skorupkę, niczym nad dnie czekoladowego rożka. Tyle, że tutaj jest od razu, na samym wierzchu. A pod czekoladową warstwą, posypaną różową solą, mamy budyń o wyraźnym orzechowym smaku. Powiem szczerze, to jest tak pyszne, że zawsze muszę ten deser w wielkiej ilości, bo po słoiczek ustawia się spora kolejka. Wcale się temu nie dziwię. Jest słodko, ale i słono. Orzechowo i czekoladowo. Dokładnie tak jak lubię!

Składniki na 3 porcje:
200 gramów ryżu jaśminowego
400 ml mleka plus 2 łyżki
4 łyżki masła orzechowego kremowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
8 kostek gorzkiej czekolady
2 szczypty soli himalajskiej
Ryż zalewam mlekiem, dodaję wanilię  i gotuję około 20 minut. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Następnie dodaję masło orzechowe i miksuję ryż na gładki krem i przekładam do słoiczków, albo miseczek. 
Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam ryżowy budyń, posypuję solą i chłodzę w lodówce. 

35 komentarzy:

  1. Ryżowego jeszcze nie jadłam :) Muszę zrobić bo kocham wszelkie budynie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj chętnie bym zjadła ale nie mogę jeść nic orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z chęcią taki budyń :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że mamy tą samą słabość :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to musi być przepyszne! Uwielbiam takie deserki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze takiego. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również uwielbiam połączenie czekoladowo-orzechowe. Takiego budyniu jeszcze nigdy nie próbowałam. Musi smakować nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połaczenie smakowe - zapowiada się pyszny i oryginalny deser

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny budyń, ostatnio słyszałam, że czekolada gorzka jest bardzo zdrowa, ale właśnie w połączeniu z orzechami, które zawierają cynk :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z masłem orzechowym to nie mogło być niedobre :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Budyń ryżowy i czekolada - to brzmi cudownie!
    Orzechów nie mogę, uczulają mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można dać więcej czekolady zamiast orzechów:)

      Usuń
  12. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm, musi być pyszne, musze wypróbować z córcia :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...