Jestem chyba uzależniona od połączenia orzechów z czekoladą. Najlepszym prezentem była dla mnie zawsze czekolada z okienkiem. Po prostu kochałam od dziecka orzechy zatopione w czekoladzie. I uwielbiam do dziś. I często łączę oba te smaki, czekoladę i orzechy. Dziś połączyłam je w ryżowym budyniu. Coś co można zjeść zarówno o poranku jako śniadanie, jak i nada się w porze deserowej. Pełna dowolność. Lubię ten ryżowy budyń jeść na ciepło, ale jeszcze bardziej lubię gdy jest chłodny, prosto z lodówki. Szczególnie lubię, kiedy czekoladowa polewa na wierzchu zastygnie i utworzy chrupiącą skorupkę, niczym nad dnie czekoladowego rożka. Tyle, że tutaj jest od razu, na samym wierzchu. A pod czekoladową warstwą, posypaną różową solą, mamy budyń o wyraźnym orzechowym smaku. Powiem szczerze, to jest tak pyszne, że zawsze muszę ten deser w wielkiej ilości, bo po słoiczek ustawia się spora kolejka. Wcale się temu nie dziwię. Jest słodko, ale i słono. Orzechowo i czekoladowo. Dokładnie tak jak lubię!
Składniki na 3 porcje:
200 gramów ryżu jaśminowego
400 ml mleka plus 2 łyżki
4 łyżki masła orzechowego kremowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
8 kostek gorzkiej czekolady
2 szczypty soli himalajskiej
Ryż zalewam mlekiem, dodaję wanilię i gotuję około 20 minut. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Następnie dodaję masło orzechowe i miksuję ryż na gładki krem i przekładam do słoiczków, albo miseczek.
Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam ryżowy budyń, posypuję solą i chłodzę w lodówce.
Ryżowego jeszcze nie jadłam :) Muszę zrobić bo kocham wszelkie budynie :)
OdpowiedzUsuńpolecam ;)
UsuńWspaniałe połączenie ☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPrzeapetyczne kontrasty smaków :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj chętnie bym zjadła ale nie mogę jeść nic orzechowego :)
OdpowiedzUsuńoj szkoda...
UsuńZjadłabym z chęcią taki budyń :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwidzę, że mamy tą samą słabość :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakie to musi być przepyszne! Uwielbiam takie deserki.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale musi być on pychotny:)
OdpowiedzUsuńjest pychotny;)
Usuńwierzę;)
UsuńNie jadłam jeszcze takiego. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa również uwielbiam połączenie czekoladowo-orzechowe. Takiego budyniu jeszcze nigdy nie próbowałam. Musi smakować nieziemsko:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMożna zjeść ze smakiem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawe połaczenie smakowe - zapowiada się pyszny i oryginalny deser
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajny budyń, ostatnio słyszałam, że czekolada gorzka jest bardzo zdrowa, ale właśnie w połączeniu z orzechami, które zawierają cynk :)
OdpowiedzUsuńod dziecka wiedziałam co zdrowe ;)
UsuńZ masłem orzechowym to nie mogło być niedobre :D
OdpowiedzUsuńoj nie mogło być niedobre:)
UsuńBudyń ryżowy i czekolada - to brzmi cudownie!
OdpowiedzUsuńOrzechów nie mogę, uczulają mnie...
zawsze można dać więcej czekolady zamiast orzechów:)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmmm, musi być pyszne, musze wypróbować z córcia :)))
OdpowiedzUsuń;)
Usuń