Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 24 listopada 2018

Babeczki bananowe z kokosem i czekoladą

W tych babeczkach ukryta jest solidna dawka wszystkiego co choć na moment odsuwa daleko w tył ponure listopadowe dni.W końcu taki sobie kokos jest takim smakiem, który błyskawicznie przywołuje wakacje i wspomnienia nadmorskich spacerów. Banan? Nie dość,że rośnie w ciepłych krajach, to bardzo szybko dodaje energii. A czekolada? No cóż, genialnie poprawia nastrój. Zupełnie jakby zamiast deszczu, za oknem świeciło słońce. Pewnie powtórzę się po miliard pierwszy, ale tak jest, nie jestem fanką jesieni. Ciężko mi być jesienną dziewczyną. Mam wrażenie, że wszystko mnie irytuje. Dosłownie wszystko. Chyba jednak wolę lato. Ba, ja kocham lato. Na szczęście uspokaja mnie gotowanie. Lubię przygotować coś na szybko, akurat wtedy kiedy zaczyna dopadać mnie chandra, kiedy w mojej krwi krążyć zaczyna jesienna melancholia. Zapach tych babeczek  jest wspaniały. Podobnie jak smak. Powtórzę, banan, kokos i czekolada... To nie może się nie udać.


Składniki na 20 babeczek:
2 duże banany
10 kostek mlecznej czekolady
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
300 gramów mąki ( u mnie tortowa orkiszowa)
100 ml mleka ( u mnie czekoladowy napój sojowy)
100 ml oleju rzepakowego
2 małe jajka
3 łyżki brązowego cukru
2czubate łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Szczypta soli
Cukier puder

Rozgniatam banany.
W dużej misce łączę mąkę z  kakao,kokosem, cukrem,solą i proszkiem  do pieczenia. W drugim naczyniu łączę jajka,  olej i mleko z wanilią. Siekam czekoladę w drobną kostkę. Łączę suche i mokre składniki, dodaję banany. Mieszam tylko do połączenia się składników.
Ciastem napełniam foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Piekę babeczki przez 25-30 minut w 190 stopniach.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Moje rady:
Jeżeli macie mniej dojrzałe banany możecie je pokroić w półplasterki i takie dodać do ciasta.
Dodajcie ulubioną czekoladę-może być gorzka, albo biała.

38 komentarzy:

  1. Szkoda, że niema zdjęcia w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos+banan+czekolada=pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta bananowe, za to nie cierpię dojrzałych bananów ;) Akurat kilka za długo już mi leżało, więc wyśmienicie się do wypróbowania przepisu nadadzą :) Babeczki przeapetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam babeczki ze wszystkim ❤ Ale mi ochoty narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one muszą być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bym zjadła <3 ....ale moja córeczka ma awersję na kokos ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedyne pocieszenie, że jesień za miesiąc się z nami pożegna. Ja również nie lubię tej pory roku.
    Babeczki z kokosem? Jestem na tak!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niech już spadnie śnieg, bo zimę to ja lubię:)

      Usuń
  8. Bardzo lubię babeczki, ale takiej wersji z kokosem jeszcze nie jadłam. Trzeba koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  10. My wolimy wiosnę, więc też potrzebujemy takich babeczek aby nie popaść w jesienną chandrę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skusiłabym się na taką babeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Banan i kokos - jak na wakacjach w tropikach:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skosztowałabym takiej babeczki i to niejednej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. o tak, jesienią i zimą przydadzą się takie umilacze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...