Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 31 października 2018

Zapiekany pudding ryżowy

Ryż na słodko. Jak ja to lubię. Zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Albo ja to sobie wymyślam, by w chwilach smutku i zniechęcenia, pocieszać się tym właśnie daniem? W każdym razie ryż o waniliowym smaku, ma moc terapeutyczną. Szczególnie po trudnym i męczącym dniu. Wtedy działa najlepiej. U mnie idealnie sprawdza się w porze późnego obiadu, tak już porze wczesnej kolacji. Nie wiem czemu, ale taki ryż ma na mnie usypiająco-kojące działanie. Jak ciepły koc w ponury wieczór... Zapach wanilii to zdecydowanie mój zapach dzieciństwa. Chyba w ogóle zapach domu. Słodki, ciepły i taki pocieszny. Pamiętam, że zawsze kiedy wracałam do domu ze szkoły i marudziłam, że spotkało mnie jakieś przyjacielskie nieporozumienie, mama szykowała mi ulubiony deser. Budyń, kaszę mannę, albo ryż na mleku. Oczywiście o cudownym zapachu wanilii. Ale wróćmy do przepisu. Cudowny, delikatny, bardzo kremowy ryż. I ta apetyczna skorupka na wierzchu. I dużo rodzynek. I jeszcze więcej aromatu wanilii! Ten ryż skusi każdego.






Składniki:
200 gramów ryżu jaśminowego
300 ml mleka
2 małe jajka
1 laska wanilii
3 garście rodzynek
1 łyżka cukru
Szczypta soli

Gotuję ryż w lekko osolonej wodzie. Odstawiam na 10 minut.
W drugim garnuszku podgrzewam mleko razem z laską wanilii, nie może się zagotować. Odstawiam do pełnego wystudzenia.
Ubijam jajka z cukrem, dodaję do mleka, dokładnie łączę. Ryż łączę z przepłukanymi rodzynkami, zalewam mleczną masą. Pudding piekę 30-35 minut w 185 stopniach.





52 komentarze:

  1. To nie jest moje dzieciństwo - prędzej koszmar pewnego miejsca :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie chodziłam do przedszkola to nie mam koszmarów :0

      Usuń
    2. Ja też nie chodziłam do przedszkola :D

      Usuń
  2. Uwielbiam! Od zawsze.
    Twój pudding zjadłabym w całości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym :D
    http://whothatgirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, muszę spróbować... może na mnie też tak podziała;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie :D Chętnie bym spróbowała :D
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno taki ryż jest pyszny, ale niestety danie zawiera mleko i jajka, a mnie z takimi składnikami niestety nie po drodze.

    Pozdrawiam,
    http://tamczytam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo, muszę sobie zapisać przepis, bo przez Ciebie teraz będę miała ochotę na takie słodycze! :D zazwyczaj kupowałam sobie te gotowe ryże typu Riso, Belrisso, no ale wiadomo, że najlepiej zrobić sobie samemu ;) https://rzuconakostka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :o. Chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią wypróbuję ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uwielbiam wanilię. W jedzeniu. I cappuccino waniliowe. I wanilię w kosmetykach.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze mnie zadziwia, że z takich prostych składników wychodzi coś tak genialnego w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam ochotę na coś na ostro także chyba nie to :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na ciepłe danie z ryżem na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właściwie trudno mi sobie przypomnieć kiedy ostatni raz jadłam ryż na słodko. super pomysł, to może być naprawdę smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oj tak, smaki dzieciństwa - zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniała propozycja na zdrowy posiłek , mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta zapieczona góra jest najlepsza <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...