Nie będę udawać, nie lubię róż. To takie banalne kwiaty. Do tego po 2-3 dniach, zawsze mi usychają. Zdecydowanie wolę inne kwiaty. Ale, ale, mogę nie lubić róż, ale uwielbiam zapach róż. Uwielbiam też różany smak w mojej kuchni. Nic nie smakuje lepiej jak domowe pączki z różaną konfiturą z płatków kwiatów, które własnoręcznie się zbierało. Jest z tym wiele zachodu, ale naprawdę warto. Różane aromaty bardzo mnie relaksują i przypominają lato. Szczególnie w chłodne i deszczowe wieczory potrafią przenieść mnie wspomnienia parę miesięcy wstecz, do momentu, gdy kwiaty eksplodują tysiącami kolorów i zapachów. I znów jest pięknie, i nie pada deszcz, i nie noszę w torbie czapki... Ten magiczny napój natychmiast poprawia nastrój i odpręża. A jako, że robi się go w kilka minut, działa błyskawicznie. Potrzebne są dokładnie 3 składniki. I znów jest idealnie....
W garnuszku podgrzewam mleko razem z płatkami róży, po około 8 minutach odcedzam napój, dodaję miód i piję póki ciepły.
300 ml mleka ( najlepiej tradycyjne, albo migdałowe)
2 łyżki suszonych płatków róży ( albo różanej herbaty w torebkach)
Łyżka miodu
W garnuszku podgrzewam mleko razem z płatkami róży, po około 8 minutach odcedzam napój, dodaję miód i piję póki ciepły.
Ależ intrygujące, świetny pomysł ☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOstatnio piję mleko z miodem, cynamonem i goździkami, ale muszę koniecznie spróbować tej różanej wersji :O
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNo, no, no! Brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam konfiturę z różanymi płatkami. Gdy taki dżem znajduje się w pączku, to już jestem w siódmym niebie.
W przeciwieństwie do Ciebie kocham róże. To moje ulubione kwiaty.
Pozdrawiam:)
ja zdecydowanie wolę bez i piwonie, pewnie dlatego,że są tak krótko z nami ;)
UsuńNie dla mnie :c
OdpowiedzUsuńhttp://whothatgirl.blogspot.com
nie namawiam więc:)
UsuńA moja Mama kocha róże... nie wiem jak byłoby z mlekiem różanym xD
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMleka nie lubię pić, ale taki różane bardzo chętnie bym posmakowała :)
OdpowiedzUsuń:0
UsuńLubię takie rzeczy, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/?m=1
:)
Usuńoj nie ;p
OdpowiedzUsuńOj, czytając już czułam smak róży...Jak róże uwielbiam, tak od kuchni trzymam je z daleka.
OdpowiedzUsuńHmm pierwszy raz widzę takie mleko.
OdpowiedzUsuńO takim sposobie jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńO proszę! Muszę spróbować. Jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo obłędnie chyba smakuje :-)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńMniam wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiękny ma kolor :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietny pomysł. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO kurcze, w życiu bym na to nie wpadła. Bardzo ciekawa inspiracja
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOo! Na to bym nie wpadła :D Ciekawe... Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBałabym się spróbować :D
OdpowiedzUsuńNiesamowicie intrygujaca mikstura :-)
OdpowiedzUsuńJa za to róze uwielbiam :-)
My za to lubimy róże jako kwiaty ale nie przepadamy za różanym smakiem ;)
OdpowiedzUsuń