Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 22 października 2018

Różane mleko

Nie będę udawać, nie lubię róż. To takie banalne kwiaty. Do tego po 2-3 dniach, zawsze mi usychają. Zdecydowanie wolę inne kwiaty. Ale, ale, mogę nie lubić róż, ale uwielbiam zapach róż. Uwielbiam też różany smak w mojej kuchni. Nic nie smakuje lepiej jak domowe pączki z różaną konfiturą z płatków kwiatów, które własnoręcznie się zbierało. Jest z tym wiele zachodu, ale naprawdę warto. Różane aromaty bardzo mnie relaksują i przypominają lato. Szczególnie w chłodne i deszczowe wieczory potrafią przenieść mnie wspomnienia parę miesięcy wstecz, do momentu, gdy kwiaty eksplodują tysiącami kolorów i zapachów. I znów jest pięknie, i nie pada deszcz, i nie noszę w torbie czapki... Ten magiczny napój natychmiast poprawia nastrój i odpręża. A jako, że robi się go w kilka minut, działa błyskawicznie. Potrzebne są dokładnie 3 składniki. I znów jest idealnie....


Składniki:
300 ml mleka ( najlepiej tradycyjne, albo migdałowe)
2 łyżki suszonych płatków róży ( albo różanej herbaty w torebkach)
Łyżka miodu

W garnuszku podgrzewam mleko razem z płatkami róży, po około 8 minutach odcedzam napój, dodaję miód i piję póki ciepły.

36 komentarzy:

  1. Ależ intrygujące, świetny pomysł ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio piję mleko z miodem, cynamonem i goździkami, ale muszę koniecznie spróbować tej różanej wersji :O

    OdpowiedzUsuń
  3. No, no, no! Brzmi pysznie!
    Uwielbiam konfiturę z różanymi płatkami. Gdy taki dżem znajduje się w pączku, to już jestem w siódmym niebie.
    W przeciwieństwie do Ciebie kocham róże. To moje ulubione kwiaty.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zdecydowanie wolę bez i piwonie, pewnie dlatego,że są tak krótko z nami ;)

      Usuń
  4. Nie dla mnie :c
    http://whothatgirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. A moja Mama kocha róże... nie wiem jak byłoby z mlekiem różanym xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Mleka nie lubię pić, ale taki różane bardzo chętnie bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie rzeczy, aż zgłodniałam :)
    https://fasionsstyle.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, czytając już czułam smak róży...Jak róże uwielbiam, tak od kuchni trzymam je z daleka.

    OdpowiedzUsuń
  9. O takim sposobie jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O proszę! Muszę spróbować. Jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę spróbować, bo obłędnie chyba smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. O kurcze, w życiu bym na to nie wpadła. Bardzo ciekawa inspiracja

    OdpowiedzUsuń
  13. Oo! Na to bym nie wpadła :D Ciekawe... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowicie intrygujaca mikstura :-)
    Ja za to róze uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. My za to lubimy róże jako kwiaty ale nie przepadamy za różanym smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...