Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 17 października 2018

Portugalski ryż

Ryż ma tę zaletę nad kartoflami, że kiedy wracam padnięta z pracy, to w zasadzie robi się sam. I ma tę zaletę, że może być zarówno dodatkiem do dania, jak i daniem samym w sobie, wystarczy tylko dobrać odpowiednie dodatki. Jako, że nie miałam żadnego, ale to naprawdę żadnego pomysłu na obiad, postanowiłam przygotować ryż. Tym razem padło na ryż po portugalsku. Jakiś czas temu, nawet spory czas temu, szykowałam ryż po hiszpańsku. Portugalska wersja wydaje się podobna, a jednak jest zupełnie inna. Czym się różni? Tutaj ryż od początku gotuje się w pomidorowym bulionie, przez co jest bardzo ciekawy w smaku. I moim zdaniem świetnie komponuje się z kiełbaskami, ja wybrałam białe kiełbaski, które krótko przesmażyłam na patelni, podałam je z tym aromatycznym ryżem i obiad był gotowy. W sam raz na bardzo, ale to bardzo zabiegany dzień. I pomyśleć, że narzekałam kiedy w pracy mało się działo! Teraz przerzucając papiery walczę z czasem i projektantami, którzy co chwilę zmieniają swoje koncepcje. A mówią, że to kobiety są niezdecydowane....

Składniki:
200 gramów ryżu do risotto
3 pomidory
1 średnia czerwona cebula
300 ml bulionu
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka kminu rzymskiego
Sól
Pieprz

Siekam cebulę w kostkę. Czosnek kroję w drobne paseczki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę. Wrzucam czosnek i cebulkę, smażę około 5 minut.
Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię, smażę kolejne 5 minut, pomidory powinny się rozpaść. Dodaję ryż, zalewam połową porcji bulionu, gotuję aż ryż wchłonie cały płyn, dodaję wtedy bulion, wino i przyprawy. Gotuję około 10 minut.
Podaję do dań mięsnych, albo jako samodzielne danie.

32 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie kminu rzymskiego i pomidorów. Będę musiała wypróbować Twój przepis, bo zapowiada się naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam coś podobnego ale bez wina :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda ;) Chociaż pyrków też czasami nie trzeba obierać i tylko do piekarnika :D A taki ryż brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę kiedyś spróbować, bo brzmi smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny ten ryż, może być samodzielnym daniem albo być dodatkiem do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie uwielbiam ryż. Można zrobić z nim tyle rzeczy i połączeń. A i sam może być smaczną przekąską i do tego jego przygotowanie idealnie pasuje do mojego stopnia zaawansowania w kuchni. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny pomysł :) Lubię ryż, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ryżu po portugalsku jeszcze nie jadłyśmy a wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny dodatek do ryby lub mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiście przyjemniaczek z tego ryżu, jakoś nigdy wcześniej tak na niego nie patrzyłam :D
    Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne, smakowite danie. Przepis jakże banalnie prosty a jednak ciekawy. Chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...