Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 26 października 2018

Babka z kakao na kefirze

To miał być zwykły dzień i całkiem zwykłe popołudnie. Tymczasem zupełnie nieoczekiwanie okazało się, że goście są prawie u bram. A w domu do kawy nie było dosłownie niczego. I wtedy wyciągam taki przepis, i nim goście rozsiądą się w fotelu, babka już na stole. W zasadzie większość składników ma się w lodówce, może poza kefirem, ale śmiało można zastąpić go maślanką, a jak nie macie maślanki, wystarczy do mleka dodać łyżeczkę octu, odstawić na kwadrans, i gotowe. Czyli nie ma wymówek, ciasto trzeba piec. Co prawda w planie miałam przygotowanie z tej babki czegoś na kształt zebry, ale jako, że mamy jesień, a jesienią zajadam się czekoladowymi pysznościami, w ilościach wskazujących na poważne uzależnienie, więc zrobiłam babkę kakaową w otulince waniliowego ciasta. Zabrzmiało dość wykwintnie, a to takie proste, prawdziwie domowe ciasto. W sam raz do kawy,  herbaty czy kakao. Dobre zarówno na co dzień, jak i na spokojne weekendowe popołudnie.Dzięki dodatkowi kefiru ciasto jest mięciutkie, i bardzo kakaowe. Smakuje rewelacyjnie również na drugi dzień.  No i nie oszukujmy się, czasem wystarczy kawałek czegoś o smaku czekolady, by przez resztę dnia dopisywał nam cudowny nastrój.....


Składniki:
400 ml gęstego kefiru
2 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
Łyżka ekstraktu waniliowego
Szczypta soli
Masło i kasza manna do formy
Cukier puder


Ucieram jajka  z cukrem i wanilią. Gdy masa jest jasna i puszysta dodaję olej, a na końcu kefir, dokładnie łączę składniki. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do mokrych składników i dokładnie ucieram. Dzielę masę na dwie nierówne części, do większej dodaję kakao i łączę z jasnym ciastem.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wlewam połowę jasnego ciasta, na to warstwę kakaową, i jasne ciasto i piekę je przez 40 minut w 190 stopniach -polecam termoobieg.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.





38 komentarzy:

  1. Z chęcią spróbuję tego placka :) Wczoraj piekłam ciasto z jabłkami, na wierzchu była konfitura z malin i posypka z płatków migdałów zatopionych w maśle i cukrze trzcinowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta lubię :) Rewelacyjna babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są takie awaryjne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosta, ale i niezwykle pyszna ta babeczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz cudowne ciasto, a ja cos chcę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dziś też ciasto czekoladowe. Mocno czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonała! Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja uwielbiam babkę...
    Niestety moja mama robi ją tylko na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
    A ja nie potrafię piec ciast... ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. To takie ciasto idealne do lunchboxa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z wszystkich babek najbardziej lubię właśnie takie z dodatkiem sporej ilości kakao:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super. Gdy goście u bram motywacja do przygotowania czegoś pysznego jest tym większa :) Mniami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...