To miał być zwykły dzień i całkiem zwykłe popołudnie. Tymczasem zupełnie nieoczekiwanie okazało się, że goście są prawie u bram. A w domu do kawy nie było dosłownie niczego. I wtedy wyciągam taki przepis, i nim goście rozsiądą się w fotelu, babka już na stole. W zasadzie większość składników ma się w lodówce, może poza kefirem, ale śmiało można zastąpić go maślanką, a jak nie macie maślanki, wystarczy do mleka dodać łyżeczkę octu, odstawić na kwadrans, i gotowe. Czyli nie ma wymówek, ciasto trzeba piec. Co prawda w planie miałam przygotowanie z tej babki czegoś na kształt zebry, ale jako, że mamy jesień, a jesienią zajadam się czekoladowymi pysznościami, w ilościach wskazujących na poważne uzależnienie, więc zrobiłam babkę kakaową w otulince waniliowego ciasta. Zabrzmiało dość wykwintnie, a to takie proste, prawdziwie domowe ciasto. W sam raz do kawy, herbaty czy kakao. Dobre zarówno na co dzień, jak i na spokojne weekendowe popołudnie.Dzięki dodatkowi kefiru ciasto jest mięciutkie, i bardzo kakaowe. Smakuje rewelacyjnie również na drugi dzień. No i nie oszukujmy się, czasem wystarczy kawałek czegoś o smaku czekolady, by przez resztę dnia dopisywał nam cudowny nastrój.....
Składniki:
Ucieram jajka z cukrem i wanilią. Gdy masa jest jasna i puszysta dodaję olej, a na końcu kefir, dokładnie łączę składniki. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do mokrych składników i dokładnie ucieram. Dzielę masę na dwie nierówne części, do większej dodaję kakao i łączę z jasnym ciastem.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wlewam połowę jasnego ciasta, na to warstwę kakaową, i jasne ciasto i piekę je przez 40 minut w 190 stopniach -polecam termoobieg.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
400 ml gęstego kefiru
2 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
Łyżka ekstraktu waniliowego
Szczypta soli
Masło i kasza manna do formy
Cukier puder
Ucieram jajka z cukrem i wanilią. Gdy masa jest jasna i puszysta dodaję olej, a na końcu kefir, dokładnie łączę składniki. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do mokrych składników i dokładnie ucieram. Dzielę masę na dwie nierówne części, do większej dodaję kakao i łączę z jasnym ciastem.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wlewam połowę jasnego ciasta, na to warstwę kakaową, i jasne ciasto i piekę je przez 40 minut w 190 stopniach -polecam termoobieg.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Z chęcią spróbuję tego placka :) Wczoraj piekłam ciasto z jabłkami, na wierzchu była konfitura z malin i posypka z płatków migdałów zatopionych w maśle i cukrze trzcinowym :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńŚwietna babeczka kochana :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię takie ciasto☺
OdpowiedzUsuń;0
Usuńdo kawki omom:)
OdpowiedzUsuń;0
Usuńwłaśnie piję kawkę;p
UsuńTakie ciasta lubię :) Rewelacyjna babeczka :)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńŚwietne są takie awaryjne przepisy :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDobrze takie posiadać :)
UsuńProsta, ale i niezwykle pyszna ta babeczka!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmakołyk w sam raz dla mojego chłopaka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMasz cudowne ciasto, a ja cos chcę upiec :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńU mnie dziś też ciasto czekoladowe. Mocno czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńim więcej czekolady tym lepiej :)
UsuńDoskonała! Zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJak ja uwielbiam babkę...
OdpowiedzUsuńNiestety moja mama robi ją tylko na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
A ja nie potrafię piec ciast... ;p
to ciasto wyjdzie każdemu, jest takie proste;)
UsuńTo takie ciasto idealne do lunchboxa:)
OdpowiedzUsuńoj tak ;)
UsuńZ wszystkich babek najbardziej lubię właśnie takie z dodatkiem sporej ilości kakao:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle fajna pulchna wyszła :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam, uwielbiam babki :-)
OdpowiedzUsuńSuper. Gdy goście u bram motywacja do przygotowania czegoś pysznego jest tym większa :) Mniami :)
OdpowiedzUsuń