Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 14 września 2018

Jaglanka z bananem i masłem orzechowym

Dziś będzie jaglanka, która przywołuje swoimi smakami zimę. Banan, cynamon i masło orzechowe. Takie trio rozgrzewa. Wystarczy samo wspomnienie o tych smakach i już jakoś tak milej na duszy. Dni są wciąż ciepłe, ale poranki zmuszają do nałożenie kurtki i owinięcia szyi apaszką. Marznę w balerinkach, rano rządzą trampki. Znów nastał ten nielubiany czas, kiedy dzień ma dwie strefy klimatyczne- tę chłodną poranną, i tę ciepłą i wciąż letnią południową. Maszeruję więc w kurtce, a potem wracam z kurtką pod pachą i narzekam. No w trampkach jakby za ciepło, a w ogóle to wolałabym sukienkę i sandałki. Czai się we mnie silny strach przed jesienią. Każdy powiew wiatru i chmura na niebie, przypomina mi o jesieni. Co roku obiecuję sobie, że się polubimy. I trwamy w przyjaźni do listopada. Potem zrywamy więzi i patrzymy na siebie z nienawiścią. Jesień atakuje mnie zimnem i deszczem, a ja wzmagam swoją niechęć używając wszystkich trzech brzydkich słów jakie mam. Aby jednak nie zapadać już teraz w szeroko pojęty pesymizm, oswajam te jesienno-zimowe smaki taką oto, śniadaniową jaglanką. Jest pysznie, kremowo, słodko i błogo. I od razu jest milej. 


Składniki na dwie porcje:
Pół szklanki kaszy jaglanej
Szklanka  dowolnego mleka ( u mnie migdałowe)
Pół szklanki wody
3 czubate łyżki masła orzechowego
1 duży banan
Ekstrakt waniliowy
Duża szczypta cynamonu

Kaszę przepłukuję wrzątkiem na sicie, przekładam do garnka, zalewam wodą i mlekiem. Dodaję wanilię i cynamon, mieszam składniki i gotuję kaszę pod przykryciem około 15 minut. 
Połowę banana rozgniatam i razem z 2 łyżkami masła orzechowego dodaję do ciepłej kaszy, dokładnie mieszam. 
Kaszę podaję z resztą banana i polewam masłem orzechowym. 


48 komentarzy:

  1. Kasze jaglana jem bardzo rzadko, ale na takie jedzonko się skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy jaglanki muszę zakupić kaszę jaglaną i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham jaglankę <3 Cudowna kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Banan,cynamon, masło orzechowe dobrze sprawdzają się również jesienią - nie tylko zimą. Cynamon to taka jesienno-zimowa przyprawa, która rozgrzewa :) Dzisiaj pogoda iście jesienna i to z serii brzydkiej jesieni - na taką pogodę taka jaglanka jest jak lekarstwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, u mnie dziś na zmianę, chwilę słońce, chwilę chmury, takie śniadanie się przyda:)

      Usuń
    2. Pogoda zmienna jak w marcu... może jesień do nas idzie? ;D

      Usuń
  6. Wygląda mega smakowicie :) lubię takie połączenia ^^

    Mój blog Miszczak.photography

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie rzeczy jeść na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię taką jaglankę, chociaż nie dodaję masła orzechowego, tak też na pewno fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie jadam za często kasz na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Klasyka moich śniadań :) Tylko dodaję mniej masła orzechowego.

    OdpowiedzUsuń
  11. Też z jesienią ,,kłócę się" gdzieś w listopadzie ;D Połączenie banana i masła orzechowego to raj dla kubków smakowych <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności, uwielbiam kaszę jaglaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie najlepsze połączenie smaków! Jesienią to i na kolację lubię jeść tego typu dania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uświadomiłaś mi, że dawno nie jadłam bananów, ale teraz jeszcze cieszę się owocami sezonowymi, a za czas jakiś przyjdzie czas bananów i cytrusów.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem ogromnym kulinarnym ignorantem, ale nie miałam pojęcia o istnieniu jaglanki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo często taką robię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie połączyłaś smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Często jemy jaglankę z najróżniejszymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...