Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 21 września 2018

Cytrynowy placek z makiem i porzeczkami

Kolejny weekend. Pewnie minie raz, dwa. Nawet nie zdążę się odwrócić, dopić do końca herbaty, a już będzie kolejny poniedziałek i kolejny dźwięk budzika. Ostatni tydzień był naprawdę piękny. Weekend zaś ma być typowo jesienny. Niestety, muszę na nowo zaprzyjaźnić się z płaszczem i botkami.Jedyną przyjemnością był fakt, że musiałam zakupić nowe botki. Ostatnio dziwnie podobają mi się ubraniowe zakupy. I mnie to cieszy, i martwi jednocześnie. Kuszą mnie już jesienne sweterki, z pewnością marzy mi się nowy szal. I w zasadzie jakaś jesienna sukienka, byłoby miło powitać jesień nową, kwiatową kreacją.... I aż mi słabo. Ale się ogarnę. Zacznę omijać sklepowe alejki. Inaczej nie doczekam do pierwszego i wypłaty.
Zaszyję się w kuchni. Na weekend planuję kuchenne zabawy. Na pewno na stole pojawi się zupa krem z dyni. Tę zupę pokochała cała moja rodzina, a jako, że zaczął się dyniowy sezon, to zdecydowanie nadszedł czas na rozgrzewającą zupę. Moja mama wspominała, że w tym roku musimy przygotować jakieś przetwory z gruszek. Z pewnością zajmiemy się więc produkcją gruszek w syropie.  W zimowe dni będą idealnym dodatkiem do pysznych deserów. Tych całkiem prostych jak jogurtowy krem, albo nieco bardziej skomplikowanych. W każdym razie ten jesienny weekend, z prawdziwie jesienną pogodą, spędzę w bardzo jesienny sposób.A towarzyszyć mi będzie takie oto ciasto. Prosty placek cytrynowy z makiem i porzeczkami. Miękki, puszysty i niezwykle apetyczny. Do tego gotowy w kwadrans! W sam raz na jesienny weekend.


Składniki:
3 jajka
400 gramów mąki pszennej
4 łyżki maku
2 cytryny
100 ml oleju
100 ml mleka
Ekstrakt waniliowy
Pół szklanki czerwonych porzeczek
Łyżka proszku do pieczenia

Lukier:
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy


W misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem.
Cytrynę parzę wrzątkiem, dokładnie myję, ścieram skórkę, wyciskam sok, dodaję do mleka.
Lekko ubijam jajka z cukrem i wanilią, dolewam olej. Dodaję masę jajeczną do mąki, na końcu wlewam mleko, dokładnie wszystko ucieram.
Porzeczki opłukuję, dodaję do ciasta. Bardzo delikatnie łączę je z innymi składniki.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Piekę placek w 190 stopniach przez 60 minut. Po wystudzeniu polewam lukrem.


38 komentarzy:

  1. Przyznam szczerze, że jedyny placek z makiem jaki jadłam to makowiec. Możliwe, że skuszę się na zupę-krem z dyni wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za wspaniałe połączenie smaków i składników!
    Chcę...

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku nie jadłam nic z porzeczkami! Trzeba nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie piekłam sama żadnego ciasta z porzeczkami, aż wstyd :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nigdy nie polubię ubraniowych zakupow xD
    Jesienna sukienka? Masz coś na oku? :D

    Placuszek fajna sprawa. Cytronowe smaki są smaczne :) (ale to brzmi xD)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety mam na oku z 15 jesiennych sukienek :)
      Cytryna wnosi w ten placek sporo świeżości:)

      Usuń
    2. Wybierz tę, która najbardzie Ci się podoba :D

      Usuń
    3. będzie ciężko, każda cudowna:)

      Usuń
  8. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam mak, więc na pewno sypnęłoby mi się nieco więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O, ja w tym roku miałam taki urodzaj gruszek, że mam w piwnicy i gruszki w syropie, i konfiturę gruszkową, gruszki w cukrze, kompot i gruszki w occie. Jestem absolutnie przygotowana na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm... palce lizać! Nie jadłam jeszcze takiego cuda, ale chętnie wypróbuję :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię ciasta z dodatkiem maku, a na myśl o akowcu drożdżowym lub na kruchym spodzie cieknie mi ślinka. Ciasto z makiem i porzeczkami musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno pyszny, ale zdziwił mnie ten intrygujący kształt ciasta :)
    pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe połączenie smaków. :) Wygląda na pyszny

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie musimy kupić sobie mak do wypieków :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...