Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 27 września 2018

Cynamonowy crumpet z brzoskwiniami

Brytyjska kuchnia ma to do siebie, że nie jest uważana, za najsmaczniejszą na świecie. Zazwyczaj kiedy myślimy o brytyjskich specjałach do głowy przychodzą nam słynne zestawy - ryba plus frytki, albo kiełbaski na śniadanie z pomidorami, fasolką, jajkiem sadzonym i tostami. Niektórzy też wspomną tradycyjny świąteczny pudding, albo niedzielną pieczeń. No i oczywiście słynne truskawki z bitą śmietaną. Zasadniczo myśląc o brytyjskiej kuchni widzimy gotowce i byle jakie jedzenie. A czy próbowaliście śniadaniowego przysmaku, o wdzięcznej nazwie Crumpet? Jeżeli ich nie znacie, to znak, że musicie je sobie przygotować na poranny posiłek. Crumpet to placek, drożdżowy, ale dość oryginalny. Do ciasta nie dodajemy jajek, dajemy za to dodatkowo sodę oczyszczoną. Placki wychodzą dość wytrawne w smaku, wyraźnie drożdżowe, bardzo smaczne. Smakują i na słodko, i na wytrawnie. Ja przygotowałam swoją wersję na słodko. Z cynamonem, a na dodatek dobrałam brzoskwinie, które podsmażyłam na maśle z dodatkiem miodu. Placki są bardzo sycące, i wyjątkowo pyszne. Nie są zbyt skomplikowane, aczkolwiek jak każde drożdżowe ciasto, potrzebują nieco czasu by urosnąć. Ale to jedyna niedogodność. Po prostu sami musicie spróbować.


Składniki:
300 ml mleka
200 gramów mąki pszennej
1 łyżka suszonych drożdży
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru pudru
Szczypta soli
Łyżeczka cynamonu
Masło klarowane

Do podania:
2 brzoskwinie
1 łyżka masła
2 łyżki miodu

Mleko delikatnie podgrzewam przez 3-4 minuty. Dodaję do niego drożdże i cukier, odstawiam na 5 minut.
W misce łączę mąkę z sodą, solą i cynamonem, dodaję drożdżową mieszankę i dokładnie łączę składniki trzepaczką. Ciasto na racuchy zostawiam na minimum pół godziny.
Rozgrzewam masło klarowane, na patelnię wylewam ciasto, formuję małe racuszki. Smażę je aż z wierzchu zrobią się ścięte, przewracam je na drugą stronę i dosmażam niepełną minutę.
Na drugiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokroje w plasterki brzoskwinie, smażę około 2 minut, dodaję miód, mieszam, zdejmuję z patelni, podaję z racuchami.




32 komentarze:

  1. I ja mam takie zdanie o kuchni brytyjskiej. Albo skojarzenie "chleb" (czyli tostowa buła) z solonym masłem (u nich masło zawsze jest solone). Ale do tych skojarzeń należy też brownie :)
    Crumpets nigdy nie jadłam, ale czas spróbować. Albo z brzoskwiniami, albo może ze śliwkami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie to chyba amerykańskie ciasto? A angielskimi słodkościami to kojarzy mi się głównie pudding ;)
      Śliwki, jabłka, gruszki, każdy owoc będzie pasować :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz słyszę o takich placuszkach, ale bardzo chętnie je przygotuję. Już zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamon daje taki aromat jaki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jedzonku zawsze dobrze się czyta 💜, a szczególnie takim jesiennym i cynamonowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak pysznie, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawostka, z chęcią bym spróbowała ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej wersji racuchów drożdżowych nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...