Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 2 września 2018

Cynamonowe ciasteczka do herbaty

Jakiś czas temu wyszłam z domu wczesnym rankiem. Naprawdę wczesnym. I wiecie co? Poczułam jesień w powietrzu. Było mokro, wilgotno, na chodniku tańczyły brązowe liście. Chłód, i szarość. I poczułam się źle. Naprawdę źle. Im jestem starsza tym lepiej czuję się w upalne dni. Owszem, siedzenie 8 godzin  w biurze, kiedy na zewnątrz jest z 35 stopni i nie ma klimatyzacji, to nie jest to co kocham, ale zdecydowanie lepiej mi się żyje w takie dni. A nie w te szare i jesienne chwile, gdy co prawda można odetchnąć od upału, ale mżawka i wiatr odbierają mi radość życia. Zdecydowanie jestem z tych cieplolubnych. Choć nie ukrywam, idea wieczoru z książką, pod kocem z kubkiem dobrej herbaty, przyjemną muzyką i ciasteczkami, jest mi bliższa niż nocne szaleństwa na plaży. Jako, że poczułam tę jesienną aurę, i ogarnęła mnie ochota na spokojny, niemal jesienny wieczór w domu, to przygotowałam te oto ciasteczka. Cynamonowe, z dużą ilością gorzkiej czekolady. Wyjątkowo proste, nie trzeba niczego wałkować, wycinać i brudzić. Wystarczy jedna miska i łyżka. Kwadrans, tyle wystarczy by cieszyć się ciastkami. I to jest czas, po jakim od wyjęcia masła z lodówki, do wyjęcia ciastek z piekarnika, możemy delektować się tym jesiennym aromatem. Ciasteczka są cudownie kruche, wyraźnie cynamonowe, od razu poprawiają nastrój. Musicie je sobie przygotować. Od razu z podwójnej porcji!


Składniki:
120 gramów masła
1 duże jajko
4 łyżki brązowego cukru
200 gramów mąki
60 gramów gorzkiej czekolady
1 czubata  łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy

W misce ucieram masło z wanilią, jajkiem, cynamonem i cukrem. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, masa powinna być dość gęsta.
Siekam czekoladę, dodaję do miski, delikatne mieszam składniki.
Na blachę, wyłożoną  papierem do pieczenia wykładam łyżką ( polecam łyżkę do lodów) ciastka, spłaszczam je i piekę 10 minut w 190 stopniach.


Moje rady: Ciasteczka możecie polukrować cynamonowym lukrem.



44 komentarze:

  1. Jesień tuż tuż chociaż podobno jeszcze ma być ciepło. A cynamon chyba wszystkim kojarzy się właśnie z tą porą roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję,że będzie jeszcze pięknie, jakoś ciężko mi myśleć o listopadowej plusze ;(

      Usuń
    2. Polska złota jesień... na to czekamy :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam cynamon :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety wakacje zawsze mijają za szybko, takie ciasteczka to fajny umilacz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz czuję ich zapach <3 Z pewnością przetestuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam nadzieję, że słońce nie da się szybko przegonić jesiennej szarzyźnie. Dla mnie lato mogłoby trwać cały rok. Lubię ciepełko, ale kojarzącymi się z jesienią i zimą cynamonowymi ciasteczkami nie pogardziłabym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie też lato mogłoby trwać i trwać. Z przerwą na miesiąc prawdziwej, śnieżnej i mroźnej zimy :)

      Usuń
  7. W pierwszej chwili pomyślałam, że to nuggetsy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię cynamon i ciasteczka/ciasta z jego udziałem. Twoje bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety już czuć jesień, choć popołudniami ciągle lato. Także nie jest źle. A ciacha - niezastąpione

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności, nie jadłam nigdy cynamonowych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czuć jesień w powietrzu :) Urocze ciasteczka, do kubka ulubionej herbaty idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Za cynamonem nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie ciastka mogę jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo pysznie ale nie lubię cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne ciasteczka na jesienne długie wieczory :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...