Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Błyskawiczne jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką, albo po światowemu - crumble, to pyszny, już lekko jesienny deser. Po weekendowym załamaniu pogody, właśnie na taki deser miałam ochotę. Ale z racji niskiego ciśnienia, moje siły były ograniczone. W skrócie, ledwo doszłam do kuchni, a co dopiero miałabym zacząć piec. A potem porządkować. A do tego potrzebowałam deseru, który zjem w ciągu 5 minut, tak aby mieć dość siły, by z kuchni wrócić do pokoju i zaszyć się pod kołdrą z dobrą książką. Na czekanie aż upiecze mi się klasyczne crumble nie było więc mowy. Przygotowałam więc wersję iście ekspresową. Ale uwierzcie mi, tak samo pyszną i chrupiącą. Wykorzystałam  tutaj grójeckie jabłka, które przyjechały ze mną, z ubiegłotygodniowego urlopu. Bardzo słodkie i bardzo soczyste. Na surowo za słodkie i za soczyste, ale przetworzone były po prostu idealne. Leniwe jabłka pod kruszonką. Każdy je można przygotować!

Składniki:
2 małe jabłka
10 herbatników
Duża garść rodzynek
1 łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka bułki tartej
1 łyżka wiórków kokosowych
Skórka z połowy cytryny
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki mielonego imbiru

Jabłka obieram, kroję na kawałki, podlewam 2 łyżkami wody, dodaję przepłukane rodzynki, pół łyżeczki cynamonu, skórkę z cytryny,cukier i imbir. Duszę około 5-6 minut.
Na patelni rozgrzewam masło, wsypuję bułkę tartą, cynamon i pokruszone herbatniki. Dodaję wiórki kokosowe i podsmażam około 2 minut.
Do miseczek przekładam jabłka, posypuję herbatnikową kruszonką.

48 komentarzy:

  1. Błyskawiczny i smaczny deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To świetny deser o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej pyszności to ja nie odmowię 😊 Prezentuje się pysznie i jestem pewna, że tak właśnie smakuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taki deserek☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam się na tę pyszną zapiekankę!
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie jabłkowe ciasta i desery znikają u mnie w domu w okamgnieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo kreatywny pomysł na kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. My byśmy jeszcze połączyły ten jesienny deser z lodami i byłaby nutka lata :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym wypróbowała ten przepis, tylko czekam na jesienne jabłka, bo te co teraz są w sklepach to trochę bez smaku niestety.
    Na pewno pyszny jest ten Twój deser :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietny pomysł na szybki i smakowity deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, robi się coraz chłodniej, jabłek coraz więcej i taki deser po prostu jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie proste przepisy na pyszne rzeczy! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...