Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Wiosenna jajecznica ze szpinakiem i botwniką.

Jajecznica, śniadaniowa klasyka. Coś co każdy lubi. No, może prawie każdy. W każdym razie rzecz znana i można powiedzieć, dość oklepana. W końcu jajecznica to jedna z tych potraw, które robimy sami po raz pierwszy w życiu. Wystarczy rozbić jajka, wylać na patelnię, podsmażyć, dodać szczypiorek, sól i pieprz. I można podawać. Taką klasyczną jajecznicę, bardzo,ale to bardzo ,lubię. Ale dziś będę zachęcała do małego eksperymentu. Zróbmy sobie wiosenną jajecznicę, dodajmy pomidor, czerwoną cebulę, liście szpinaku i botwinki. Wyjdzie nie tylko bardzo zdrowa, ale i pyszna jajecznica. Ja całość posypałam jeszcze fetą. Może i jest mało wiosenna, ale i dodaje niezwykłego smaku naszej jajecznicy. Taka jajecznica zdecydowanie pasuje na wiosenne śniadanie.

Składniki:
2 jajka
Garść liści szpinaku i botwinki
Garść pokrojonej w kostkę fety
1/4 pomidora
1/2 małej czerwonej cebulki
Pieprz
Masło klarowane

Siekam pomidora i cebulkę. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam cebulkę i pomidory, podsmażam przez minutę. Dodaję listki szpinaku i botwinki. Rozbijam jajka do osobnej miseczki, doprawiam sporą ilością pieprzu, rozkłócam, wbijam na patelnię. Smażę przez 1,5 minuty. Na koniec posypuję jajecznicę pokruszoną fetą.

18 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...