Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 24 kwietnia 2018

Makaron z karmelizowaną cebulą i fetą

Lubię oglądać kulinarne programy. Nawet bardzo lubię. Jak mam gorszy dzień, włączam sobie kanał kulinarny i po kwadransie spędzonym wśród smaków świata czuję się jak nowo narodzona. Albo kiedy prasuję, tak, bardzo wtedy lubię oglądać programy. Zebrało mi się sporo rzeczy do prasowania, musiałam więc więc spędzić romantyczny wieczór z deską do prasowania i żelazkiem. Towarzyszyła mi też Martha Stewart. Jako perfekcyjna pani domu pewnie załamałaby ręce nad moim sposobem prasowania koszul. Ale na szczęście zajęta była gotowaniem. A co gotowała? Makaron z cebulą i fetą. Danie banalnie wręcz proste, czyli takie jakie lubię najbardziej. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym natychmiast nie spróbowała tego przepisu w domu. Spróbowałam i uznałam,że to przepyszne połączenie. Myślę,że sprawdzi się i na kolację, i na szybki obiad. Jest to świetny przepis na te dni, kiedy nie chce się gotować.



Składniki:
Ulubiony makaron ( u mnie świderki kukurydziane)
1 duża czerwona cebula
80 gramów sera Feta
2 łyżeczki brązowego cukru
Masło klarowane
Sól
Pieprz

Gotuje makaron al dente.
Na patelni roztapiam masło. Siekam cebulę w piórka, wrzucam ją na patelnię, dodaję cukier, smażę cebulkę około 10 minut, powinna się skarmelizować. Posypuję sporą szczyptą soli, smażę jeszcze minutę. Kroję fetę w nierówną kostkę.
Makaron polewam karmelizowaną cebulą, rozkładam kostki fety, posypuję całość świeżo mielonym pierzem. 

30 komentarzy:

  1. Ja kiedyś lubiłam... z dzieciństwa pamiętam program chyba na TVP1 lub TVP2 cośw stylu gotowanie na ekranie :D Teraz jakoś mi przeszło - czasem obejrzę Kuchenne Rewolucje ale to rzadko ;)

    A makaron? Prosto i ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie nie wygląda to zbyt smakowicie, ale co kto woli ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak nie lubię makaronu to ten bym zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie oglądałam kulinarnego programu, a kiedyś uwielbiałam Nigellę, a na studiach często oglądałam Jamiego Olivera przed snem.
    Za fetą nie przepadam, ale zjadłabym teraz makaron kukurydziany z jakimś warzywnym sosem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigellę uwielbiam za jej podejście do jedzenia, ile ona przyjemności miała z jedzenia i gotowania :)

      Usuń
  5. Feta do najtańszych serów nie należy, ale zamieniając ją na podobny ser sałatkowy wyjdzie całkiem tani obiad. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Biedronce za 6 zł teraz opakowanie sera oryginalnego, więc tanio ;0 a podróbka po 2,9 i też pycha:)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie połączenia :) Palce lizać :) <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie makaron w wielu połączeniach :) A najlepsze to jest to, że można go zrobić szybko, smacznie i człowiek czuje się tak baaardzo nasycony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super danie! Uwielbiam karmelizowaną cebulkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak niewiele potrzeba aby było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bym ten makaron wrzuciła na patelnię i wymieszała, żeby cały przeszedł smakiem, ale pomysł jest fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wypróbować to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja programy kulinarne oglądam rzadko, nie wiem dlaczego, ale również lubię co niego podpatrzeć. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste, ale jakoś nie wpadłam na takie połączenie :D A karmelizowaną cebulkę uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. błyskawiczny i prosty obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...