Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 29 marca 2018

Wielkanocne Brownie

Nie wiem jak u Was, ale w moim domu Wielkanocne i Bożonarodzeniowe menu jest stałe. W te dni nie eksperymentujemy, stawiamy na klasykę. Tradycję i domowe przepisy. Są więc u nas jajka na twardo i obowiązkowy konkurs w biciu jajek. Są szpekuchy, jest żurek, lekki bigos i pieczona cielęcina. Jest oczywiście drożdżowa baba i cygański mazurek. Wszystko jak sprzed lat. Bardzo to lubię, i nie silę się na przygotowanie tysiąca nowych przepisów, bo w Świętach lubię właśnie tę stałość i tradycję. Stąd też nie mam za wiele przepisów na świąteczne nowości. Ale dziś proponuję wypiek dla tych wszystkich, którzy robią święta last minute. Dla tych, którzy nie przywiązują wagi do tradycji i lubią mieć coś innego na stole. Wielkanocne Brownie. Jest nie tylko pyszne, ale i urocze. Mój brat powiedział, że wygląda tak jakby ma to ciasto przewrócił się koszyk z pisankami. Do pieczenia i dekorowania można zaprosić dzieci, to będzie świetna zabawa. No i najważniejsze, to ciasto praktycznie robi się samo. I jak to Brownie, zawsze się udaje. W końcu w tym wszystkim najważniejszy jest zakalcowaty środek. Ta wilgotna, kremowa i  wyjątkowo czekoladowa masa, ukryta pod idealnie upieczonym wierzchem. Mój przepis to naprawdę czekoladowe brownie, i słodki wierzch złożony z czekoladowych jajeczek. Kombinacja idealna. Jeżeli nie jesteście fanami pieczenia, to spróbujcie przygotować to Brownie. Może robić za mało pracochłonny mazurek, na pewno dostarczy Wam wiele radości. I pieczenie i jedzenie.


Chciałam Wam życzyć Rodzinnych i Zdrowych Świąt.


Składniki:
1,5 tabliczki czekolady 85 % kakao
3 jajka
80 gramów masła
2 łyżki kakao
200 gramów mąki pszennej
Szczypta soli
Łyżka cukru kokosowego
Esencja waniliowa
6-7 sztuk większych jajeczek czekoladowych -ja użyłam jajeczek Oreo
Kilkanaście jajeczek czekoladowych w kolorowych skorupkach- polecam  te od Milki


W garnku podgrzewam masło razem z pokruszoną czekoladą, dodaję szczyptę soli, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawiam z kuchenki i studzę.
W misce ucieram jajka z cukrem i wanilią, delikatnie dolewam masę czekoladową, a na końcu przesiewam mąkę.
Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, przelewam brownie i piekę je 20 minut w 175 stopniach -polecam termoobieg.
W międzyczasie kroję jajeczka na połówki, część zostawiam w całości. Brownie wyjmuję  z piekarnika i połowę skłodkości układam na wierzchu, lekko je wciskam w ciasto. Piekę ciasto jeszcze przez 5-7 minut.
Gdy Brownie ostygnie dekoruję je resztą wielkanocnych jajeczek.





73 komentarze:

  1. U mnie na Wielkanoc zawsze piekę babkę drożdżową i mazurka, ale takie brownie też jest pyszne :) wesołych świąt i wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na Wielkanoc babka drożdżowa, makowce drożdżowe, sernik, czasem pojawia się orzechowiec ale w tym roku nie będzie. Mama gotuje bigos, robi gołąbki, żurek jest albo go nie ma. Jest wędlina, buraczki z chrzanem... Przygotowuje sie to co jest jedzone. Ja dla siebie robię coś wegańskiego ale nie zabraniam innym jeść :)

    Szpekuchy? Musiałam wygooglować co to takiego xD
    Twoje brownie - słabo widać w przekroju ale chyba nie jest z tych gliniastych a bardziej "puszystych". A moze sie mylę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie jest puszyste, choć kawałek był z brzegu, a tam się nieco bardziej upiekło, ale 90 % ciasta była gliniasta ;)
      Ja na Święta najbardziej lubię... jajka i sernik. Żurek, bigos, sałatki z majonezem, ja tego nie lubię i nie jem :)

      Usuń
    2. To nie dla każdego takie ciasto :)
      Wiadomo każdy ma swoje smaki :)

      Chciałabym życzyć Tobie i Twojej rodzinie spokojnych, radosnych i niezapomnianych Świąt :*

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję i wzajemnie, pięknych Świąt :)

      Usuń
  3. Fajne te Wasze rodzinne tradycje :) U nas jest ich niewiele o tylko śniadanie kojarzy mi się typowo ze świętami. A z jedzenia to od kilku lat robię babkę, rodzinnie robimy sałatkę i zawsze kupujemy ćwikłę tej samej firmy, wszystko inne się zmienia :) Ogólnie to za świętami nie przepadam i lubie w nich chyba tylko śniadanie z najbliższą rodziną :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie proste przepisy! :) od razu chce się skoczyć do kuchni i coś zmajstrować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne są te jajeczka na górze :) muszę się zaopatrzyć w coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nie obok klasyki jest zawsze miejsce dla nowości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności. Aż głodna się zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym zjadła takie brownie na Wielkanoc. Bo ile można patrzeć na serniki czy babki :P

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas jest miejsce i na tradycyjne potrawy, i na nowości. Dzięki temu poznajemy smaki, których wcześniej nie było w naszym regionie :) Pomysł na wielkanocne Brownie super!
    Wesołych Świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam brownie właśnie dzisiaj, ale z górą śmietanową i z dodatkiem pomarańczy i greprutów...U mnie menu raczej stałe, ale z elementami "luźnymi". Lubię testować nowe przepisy. Radosnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U nas też stawiamy na klasykę, a tego tam brak ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie.
    Pogodnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda obłędnie. Radosnych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale rozkoszne to ciasto, och... Idealne dla takiego czekoladoholika jak ja :)
    Radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wesołych Świąt kochana. Zdrowych, radosnych i rodzinnych chwil 🐣🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  16. Czysta rozpusta ale takie lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Super sprawa!
    Ciekawa jestem tego konkursu na bicie jajek. Słyszałam już o tym, że niektórzy szukają jaj po ogródkach, ale coś takiego to dla mnie nowość.

    OdpowiedzUsuń
  18. Brownie robiłam raz i było pyszne. Twoja wersja wygląda jeszcze lepiej, więc i pewno w smaku jest jeszcze lepsze ;P

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie :)
    Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam brownie na wszystkie sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzo smacznie!

    Zapraszam CAKEMONIKA

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda mega smakowicie i ten patent z jajeczkami :) Super

    OdpowiedzUsuń
  23. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznie wygląda!
    Ja w święta zawsze trzymam się tradycji, ale... no właśnie, staram się, żeby zawsze na stole pojawiło się jedno nowe danie :) Tak dla urozmaicenia :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo mi się podoba w takim wielkanocnym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. mogę jeść takie ciacha kilogramami:D

    OdpowiedzUsuń
  27. wygląda trochę jak mazurek:) dekoracja świetnia! faktycznie jakby przewrócił się koszyczek ale w taki artystyczny sposób:):)
    W moim domu jedyne co być zawsze musiało to żurek a reszta dowolna. Dawało to zawsze pole do popisu i różnorodność choć nikt nie robił pierogów z grzybami bo te zarezerwowane były na zimowe święta:) Sernik i murzynek zawsze musiały być:) Myślę, ze i takie brownie zdobyłoby wielkie uznanie:)
    Mam nadzieję, ze święta minęły ci bardzo fajnie i rodzinnie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...