Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 26 marca 2018

Kluchy z bułki tartej

Okres przedświąteczny to ciężki czas dla domowych kucharzy.  Praca wre i czas zajmuje mieszanie, siekanie i wyrabianie. A codzienne obiady trzeba robić. I tu jest ten problem, bo co przygotować w przedświątecznej gonitwie? Musi być nie tylko szybko i smacznie, ale i tanio. Bo przecież zaraz Święta i nie warto się jakoś specjalnie wykosztowywać na przedświąteczne obiady. Na takie chwile polecam szybkie, sycące i naprawdę smaczne kluchy z .... bułki tartej. Tak, zdaję sobie sprawę, że brzmi to co najmniej oryginalnie. Ale to jest naprawdę smaczne. I takie  proste do przygotowania. Te kluchy świetnie smakują z podsmażoną cebulką. Będą też idealnie pasować do bardziej konkretnych obiadów, podajcie je z sosem kurkowym, albo pieczarkowym. No i z gulaszem, stworzą pyszny duet. Ale w wersji solo, z podsmażoną cebulką i boczkiem są po prostu genialne. 


Składniki:
10 czubatych łyżek bułki tartej
1 duże jajko
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Po garści natki pietruszki i koperku
Sól
Pieprz
Cebulka, czosnek i masło do okrasy

Ucieram masło z jajkiem na puszystą masę. Siekam zioła. Dodaję do masy razem z bułką tartą. Doprawiam solą i pieprzem, dłońmi mieszam masę i formuję okrągłe kluski. Wkładam je do osolonego wrzątku i gotuję na małym ogniu około 5-6 minut. 
Podałam je z podsmażoną na maśle cebulką. 

14 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. To raczej nie moje smaki, ale danie ciekawe :D
    Ja o świętach specjalnie nie myślę, ale jutro muszę pomyśleć nad jakimś ciastem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis. Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie pomyślałyśmy, że tak można wykorzystać bułkę tartą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy o takich nie słyszałam...

    OdpowiedzUsuń
  6. No trochę przypomina zupę z gwoździa, ale założę się, że jest dobre ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...