Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 19 marca 2018

Jabłka w cieście migdałowym

Jabłka w cieście to taki deser, albo pomysł na kolację, który ma zawsze u mnie wysokie notowania. Bo prosty, bo szybki i zawsze wychodzi. No, ale nie ma co się oszukiwać, najważniejszy jest tutaj smak. Soczyste jabłka, delikatne ciasto, ale koniecznie z chrupiącymi brzegami. Zdecydowanie jabłka w cieście, to jedno z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Tym razem przygotowałam jabłka w migdałowym cieście. Niby mała odmiana, ale naprawdę zmienia prosty przepis, w coś  zupełnie nowego i jeszcze smaczniejszego. Póki nie ma moich ukochanych truskawek i malin, zajadam się jabłkami. Te surowe niekoniecznie mi smakują, ale takie na ciepło, są idealne. Szczególnie miło się je zajada na gorąco, prosto  z patelni, z dużą ilością domowego dżemu. Koniecznie spróbujcie na dobry początek nowego tygodnia.


Składniki:
2 twarde jabłka
1 duże jajko
6 łyżek mleka
4 łyżki mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masło klarowane
Ulubiony dżem, cukier puder

Jabłka myję, wycinam gniazda nasienne, kroję w plastry.
Jajko rotrzepuję razem z mlekiem. Delikatnie dodaję mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Rozgrzewam masło na patelni, jabłka zanurzam w cieście, przekładam je na patelnię i smażę z każdej strony na rumiano. Podaję na ciepło z dżemem, można dodatkowo posypać cukrem pudrem.




48 komentarzy:

  1. Nie potrzeba tak wiele aby zachwycić czyjeś i swoje kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat w moim domu rodzinnym, w dzieciństwie jabłek w cieście nie jedliśmy.. i jakimś cudem tak pozostało do dzisiaj. Te wyglądają bardzo smakowicie. Na pewno spróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno miałam ochotę na jabłka w cieście, ale nie pomyślałam, żeby dodać mielone migdały do ciasta. Fajny pomysł, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bardzo lubię jabłka w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam jabłek w cieście;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również jabłek w cieście jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak! Jabłuszka w cieście - smak dzieciństwa ♥ W takim wykonaniu jeszcze nie miałam okazji konsumować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej dawno nie jadłam. Super fajny pomysł na szybki deser. I rzeczywiście zawsze się udaje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na szybki deser.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi od razu na myśl przyszły racuchy z jabłkami, których już wieki nie jadłam... ja za to lubię dodawać jabłka do jaglanki :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością usmażę takie jabłuszka w migdałowym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno wyszły pyszne, na pewno w smaku podobne do placków z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wszystko co migdałowe!

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczna propozycja. Ciasto migdałowe bardzo mnie zainteresowało.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda niepozornie, ale na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne, robiłam w naleśnikowym i były super, a te muszą smakować obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zajadałam na podwieczorek:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jabłka w cieście lubię na podwieczorek, obiady na słodko jakoś mi nie leżą.

    OdpowiedzUsuń
  19. takie racuszki to zawsze dobry pomysł:) u mnie ostatnio jabłka królują w szarlotkach- piekę praktycznie co sobotę:) ale surowe też wcinam na kilogramy:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mama zawsze u nas tarła jabłka na placuszki :) Dopiero my zaczęłyśmy robić je w taki sposób jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię jabłka w cieście. Robię na różne sposoby. Jak wysmażę górę takich krążków, czasami zdarza się, że zostaje trochę na drugi dzień. Takie na zimno też są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...