Jabłka w cieście to taki deser, albo pomysł na kolację, który ma zawsze u mnie wysokie notowania. Bo prosty, bo szybki i zawsze wychodzi. No, ale nie ma co się oszukiwać, najważniejszy jest tutaj smak. Soczyste jabłka, delikatne ciasto, ale koniecznie z chrupiącymi brzegami. Zdecydowanie jabłka w cieście, to jedno z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Tym razem przygotowałam jabłka w migdałowym cieście. Niby mała odmiana, ale naprawdę zmienia prosty przepis, w coś zupełnie nowego i jeszcze smaczniejszego. Póki nie ma moich ukochanych truskawek i malin, zajadam się jabłkami. Te surowe niekoniecznie mi smakują, ale takie na ciepło, są idealne. Szczególnie miło się je zajada na gorąco, prosto z patelni, z dużą ilością domowego dżemu. Koniecznie spróbujcie na dobry początek nowego tygodnia.
Jabłka myję, wycinam gniazda nasienne, kroję w plastry.
Jajko rotrzepuję razem z mlekiem. Delikatnie dodaję mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Rozgrzewam masło na patelni, jabłka zanurzam w cieście, przekładam je na patelnię i smażę z każdej strony na rumiano. Podaję na ciepło z dżemem, można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Składniki:
2 twarde jabłka
1 duże jajko
6 łyżek mleka
4 łyżki mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masło klarowane
Ulubiony dżem, cukier puder
Jabłka myję, wycinam gniazda nasienne, kroję w plastry.
Jajko rotrzepuję razem z mlekiem. Delikatnie dodaję mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Rozgrzewam masło na patelni, jabłka zanurzam w cieście, przekładam je na patelnię i smażę z każdej strony na rumiano. Podaję na ciepło z dżemem, można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Nie potrzeba tak wiele aby zachwycić czyjeś i swoje kubki smakowe ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAkurat w moim domu rodzinnym, w dzieciństwie jabłek w cieście nie jedliśmy.. i jakimś cudem tak pozostało do dzisiaj. Te wyglądają bardzo smakowicie. Na pewno spróbuję! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam:)
UsuńNiedawno miałam ochotę na jabłka w cieście, ale nie pomyślałam, żeby dodać mielone migdały do ciasta. Fajny pomysł, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :)
UsuńTeż bardzo lubię jabłka w cieście :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam jabłek w cieście;)
OdpowiedzUsuńspróbuj :)
UsuńJa również jabłek w cieście jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńpolecam ;)
UsuńO tak! Jabłuszka w cieście - smak dzieciństwa ♥ W takim wykonaniu jeszcze nie miałam okazji konsumować :)
OdpowiedzUsuńspróbuj, mała zmiana i fajny efekt:)
UsuńOjej dawno nie jadłam. Super fajny pomysł na szybki deser. I rzeczywiście zawsze się udaje :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż Ty kusisz pysznościami :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietny pomysł na szybki deser.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMi od razu na myśl przyszły racuchy z jabłkami, których już wieki nie jadłam... ja za to lubię dodawać jabłka do jaglanki :).
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ przyjemnością usmażę takie jabłuszka w migdałowym cieście:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa pewno wyszły pyszne, na pewno w smaku podobne do placków z jabłkami :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjak pięknie wyglądają:D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam wszystko co migdałowe!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNo to zgłodniałam
OdpowiedzUsuńakurat pora na drugie śniadanie ;)
UsuńSmaczna propozycja. Ciasto migdałowe bardzo mnie zainteresowało.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda niepozornie, ale na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńjest pyszne :)
UsuńPyszne, robiłam w naleśnikowym i były super, a te muszą smakować obłędnie :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWłaśnie zajadałam na podwieczorek:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJabłka w cieście lubię na podwieczorek, obiady na słodko jakoś mi nie leżą.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtakie racuszki to zawsze dobry pomysł:) u mnie ostatnio jabłka królują w szarlotkach- piekę praktycznie co sobotę:) ale surowe też wcinam na kilogramy:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMigdały.. No nie wiem :P
OdpowiedzUsuńMama zawsze u nas tarła jabłka na placuszki :) Dopiero my zaczęłyśmy robić je w taki sposób jak Ty :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo lubię jabłka w cieście. Robię na różne sposoby. Jak wysmażę górę takich krążków, czasami zdarza się, że zostaje trochę na drugi dzień. Takie na zimno też są smaczne :)
OdpowiedzUsuń