Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 24 marca 2018

Babka chałwowo-orzechowa

Zbliżają się Święta, czas więc pomyśleć o świątecznej babce. Postanowiłam polecić Wam wyjątkowo prosty wypiek, ale o wspaniałym smaku. Chałwa i orzechy... Ten duet jest po prostu niezwykły. Sama się sobie dziwię, że jeszcze nigdy nie połączyłam tych dwóch składników! Bo pasują do siebie idealnie. Ta babka zaskakuje. Jest bardzo orzechowa, intensywna w smaku. A podpieczona chałwa jest po prostu genialna, lekko roztopiona, kremowa, nadaje ciastu cudowną delikatność i wyjątkowy aromat. Najlepsze jest to, że taką babkę można upiec w kwadrans, robi wielkie wrażenie, a pracy przy niej niewiele. Samo ciasto również zasługuje na uwagę, jest mięciutkie, ładnie rośnie i nie ma zakalca. Nie trzeba się specjalnie przygotowywać i męczyć. Ta babka zrobi wrażenie i nie zabierze za  wiele cennego czasu. Od święta, i tak po prostu, dla samego siebie. Zauważyłam, że bardzo lubi towarzystwo książek i dobrej herbaty. Aż za bardzo! Ale to dopiero wieczorem, świąteczne porządki część druga. To plan na cały weekend.
Przepis z bloga Moje Wypieki





Składniki:

3 jajka
150 gramów masła
5 łyżek cukru kokosowego
300 gramów mąki pszennej
1 duża łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18 %
3/4 szklanki orzechów włoskich
150 gramów chałwy
1 łyżka cynamonu
Ekstrakt waniliowy
Bułka tarta i masło do formy



Siekam orzechy. Chałwę kroję w kostkę.
W rondelku z grubym dnem roztapiam 50 gramów masła, ma przybrać mocno brązowy kolor, dodaję orzechy i cynamon. Smażę około 5 minut, odstawiam na bok.
Masło ucieram z wanilią i 4 łyżkami cukru. Następnie dodaję jajka i  śmietanę, dalej ucieram. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z masą. Dokładnie mieszam.


Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam połowę masy do formy. Na wierzchu wykładam połowę porcji orzechów, i posypuję całość kosteczkami chałwy. Przykrywam resztą masy. Do pozostałych orzechów dodaję łyżkę cukru i posypuję wierzch maślanymi orzechami.
Babkę piekę 40-45 minut w 185 stopniach ( ja używałam teromobiegu). Ciasto wyjmuję z formy i kroję, dopiero po pełnym wystudzeniu.


48 komentarzy:

  1. Nie przepadam za babkami, zazwyczaj są zbyt suche, ale taka z chałwą i orzechami musi być rewelacyjna. ☺
    Choć dla mnie i tak czekolada z migdałami rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda bardzo apetycznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała babeczka, wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za chałwą ale ta kojarzy mi się z Wielkanocą xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczka jaka! Zjadłabym, a może i sama bym zrobiła. Nie wiem tylko, czy mój chłopak lubi chałwę. Coś mi się wydaję, że jakoś nieszczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Za chałwą nie przepadam. Miałam ochotę upiec babkę na Wielkanoc, ale chyba zdecyduję się na domowy chlebek z ziarnami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chlebek też smacznie, choć to słodkość nie jest;)

      Usuń
  7. Przepysznie to wygląda :)) Ja pewnie zrobię babkę jogurtową, bo od kilku lat świetnie mi wychodzi, ale z chałwą to musi smakować cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super babeczka i jak pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam chałwę oraz orzechy także koniecznie muszę wypróbować tej babki :)

    Zapraszam CAKEMONIKA :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Za chałwą zdecydowanie nie przepadam, ale te orzechy jak dla mnie cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne połączenie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne połączenie smaków, do kawy idealna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To musi smakować po prostu obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie dodawałam chałwy do wypieków, ale uwielbiam ją, więc podoba mi się taki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Za chałwą nie przepadam, ale ciekawa jestem, czy by mi w takim zestawieniu smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Połączenie orzechów z chałwą musi być niezwykle smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo kusząco jednak ja nie przepadam za chałwą. Nie raz ją próbowałam, ale nie umiem się do niej przekonać.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniała! Mój mąż byłby zachwycony, bo uwielbia chałwę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czasami w lidlu jest chałwa grecka w czekoladzie z migdałami . Rewelacja, prosze spróbować! Myślę że ta babka nie jest ani trochę gorsza☺ , a świeża o wiele lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  20. Danie w sam raz na świąteczny czas!

    Pozdrawiam,
    Toukie z ksiazkowa-przystan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. O super, bardzo ciekawa propozycja, w takim wydaniu nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  22. A właśnie od razu tak pomyślałam, że chyba widziałam ją niedawno na moichwypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Z takimi dodatkami to jest to! To jest babka naszych marzeń :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...