Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 15 lutego 2018

Migdałowe blondie. Bez glutenu.

O ile pierwszego dnia po koncercie, byłam nieżywa, to następnego miałam aż nadmiar energii i ten nadmiar postanowiłam wykorzystać w kuchni, w okolicy piekarnika. Tam też ( przy odpowiedniej muzyce, czyli Depeche Mode non stop) powstało migdałowe blondie. Po prostu rewelacyjne. Przygotowałam je na mące migdałowej, dodałam kawałki migdałów i do tego karmelowa czekolada. Smak? coś jak migdałowa krówka. Po prostu coś wspaniałego. Ciasto z mąki migdałowej jest bardziej kruche, kawałki czekolady zapewniają przyjemną kremową konsystencję, ale nie ma co oczekiwać klasycznego brownie. To jest po prostu bardzo przyjemne i apetyczne ciasto, które robi się błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika ze stołu. W sam raz na miłe popołudnie w środku tygodnia, albo na słodką sobotę. Datę wybierzcie sobie dowolnie. Ja będę je robić częściej i częściej. Szalenie mi pasuje ten smak, konsystencja i dużo migdałów! 


Składniki:
100 gramów masła
2 duże jajka
1,5  tabliczki karmelowej czekolady
250 gramów mąki migdałowej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki prażonych migdałów
Szczypta soli
Cukier puder do posypania
W garnuszku topię karmelową czekoladę - 1 tabliczkę,  razem z masłem, chwilę studzę. Wbijam jajka i dokładnie mieszam. Dodaję mąkę migdałową, sól i proszek do pieczenia, łączę składniki.
Siekam pozostałą czekoladę i migdały, dodaję je do ciasta, delikatnie mieszam. 
Formę do pieczenia wykładam papierem, przelewam ciasto, placek piekę 30 minut w 185 stopniach. 
Po przestudzeniu posypuję blondie cukrem pudrem. 

Moje rady:
Moim zdaniem karmelowa czekolada daje odpowiedni poziom słodkości, ale jeżeli lubicie naprawdę słodkie desery, to możecie dodać 3-4 łyżki brązowego cukru. 

39 komentarzy:

  1. Fajny przepis, taki prosty, że aż szkoda nie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spadek i przypływ energii? Energii na pewno przybywa po takim cieście:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy ciasta, które bazowałoby tylko na mące kokosowej, ale obietnica krówki brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasto. Muszę go koniecznie wypróbować jak tylko dorwę mąkę migdałową.

    OdpowiedzUsuń
  5. :) Ale super wygląda, a smak patrząc po składnikach też musi być znakomity.

    :) Książki są zawsze w cenie, pożyczone czy nie, ważne jak są.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis. Może go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja już dawno nie słyszałam Depeche Mode :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam karmel, więc myślę, że to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skład ciekawy, na pewno musiało powstać smakowite ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię migdałowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Migdałowa krówka brzmi świetnie. I taka radość z pichcenia również :) No i bez glutenu - czyli możemy jeść

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładna to blondie. Podoba mi się.
    Świetnie wygląda. Robiłam w klasycznej wersji.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy skład zwłaszcza z tym karmelem a ogólnie to oryginalne to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeżeli czuć dobrze migdały to już kochamy to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale smakowity pomysł na ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Nooo powiem, że zaskoczyłaś mnie ciasteczkiem!
    Jest to ciasto, które widzę po raz pierwszy ze względu na skład :o ale musi być pyszne ♥

    OdpowiedzUsuń
  18. To jest jedno z tych ciast, które potrafię zjeść w każdej ilości! PS. Pomysł z mąką migdałową jest super. Wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...