Bardzo dawno nie jadłam śniadaniowych placków, postanowiłam niedopatrzenie to nadrobić przy pomocy żytnich placuszków z jabłkiem. Przygotowałam je sobie na spokojne śniadanie, specjalnie przygotowałam więcej, by potem odgrzać je na kolację. Po świętach czuję mięsno- sałatkowy przesyt, więc z prawdziwą przyjemnością zajadam się takimi prostymi i smacznymi daniami. Właśnie jak te błyskawiczne placuszki. Wyraźnie cynamonowe, pysznie jabłkowe i bardzo zdrowe. Mają w sobie mąkę żytnią, dużą ilość żurawiny i kwaskowate jabłka. Ostatnio te placki są moimi ulubionymi, mogłabym je jeść cały dzień i z pewnością długi czas by mi się nie znudziły.
Składniki :
2 twarde jabłka ( polecam Ligol)
1 duże jajko
150 gramów mąki żytniej
Szczypta proszku do pieczenia
2 garście suszonej żurawiny
2 łyżki serka homogenizowanego
1 czubata łyżka cynamonu
Szczypta imbiru
Jabłko trę na tarce.
Jajka ucieram z cynamonem i imbirem, dodaję twarożek, jabłka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszam. Smażę średniej wielkości placki na patelni bez tłuszczu. Podaję z plastrami jabłka, można dodatkowo je posypać cukrem pudrem.
Takie placuszki to na każdą porę i okazję ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper przepis!!!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJak z jabłkiem to chętnie zjem.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJakie fajne placki na śniadanko:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZa mną chodzą ostatnio placuszki, a przepis brzmi wyśmienicie :) Zwłaszcza połączenie jabłka z żurawiną.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo lubię żurawinę i jabłka, więc dla mnie takie placuszki są idealne:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPysznie, pożywnie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam placuszki, racuszki... z jabłkami. I jak piszesz, że pachną cynamonem to aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa po świętach czuję ciastowy przesyt :P
OdpowiedzUsuńPlacki z jabłkami robię często na sobotnie śniadanie, ale zazwyczaj w wersji owsianej :)
:)
UsuńWspaniałe placuchy :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNie używałam jeszcze mąki żytniej do takich placków, nie sądziłam, że się nadaje. A placki na śniadanie to rzadko mi wychodzą, bardziej na podwieczorek :-)
OdpowiedzUsuńmożna śmiało użyć, smak trochę inny, ale polecam :)
Usuńsuper przepis! Wygląda mega apetycznie! :D Muszę takie zrobić :D Zawsze jednak używałam zwykłej mąki, nie żytniej :)
OdpowiedzUsuńu mnie na blogu właśnie pojawił się nowy wpis - zapraszam :)
https://pani-blondynka.blogspot.com/
:)
Usuńz jabłkami i cynamonem.. <3 żyć nie umierać :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne ☺☺
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńJa już dość dawno nie jadłam placków z jabłkami, więc kusisz :D
OdpowiedzUsuńIt looks very delicious !! I love to eat pancake.
OdpowiedzUsuńI am your new follower on G + & GFC . Hope you will also follow me on G +, GFC & Bloglovin. please visit my blog.
https://clickbystyle.blogspot.in/
Ale pychota <3
OdpowiedzUsuńKurde, ale mi narobiłaś ochoty na placki. Nawet takie typowo babcine, z mąki i tymi kawałkami jabłek, które były tak pyszne, że aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńZ żytniej mąki jeszcze placków jabłkowych nie robiłam. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNasze ulubione jabłka to właśnie Ligole i te wykupujemy workami z Biedry :D
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam żadnych placków z jabłkami, a na śniadanie chętnie bym takie przygarnęła :).
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, koniecznie muszę spróbować! W dodatku są proste do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, idealne noworoczne śniadanko :)
OdpowiedzUsuń