Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 27 stycznia 2018

Szarlotka w słoiczku

Kiedyś już wspominałam, że jabłka najbardziej lubię na ciepło. Pieczone, duszone, czy gotowane, dla mnie to bez większego znaczenia. Surowe mi niezbyt smakują. Czasem przekąszę, ale zazwyczaj kończy się na ćwiartce. Za to te na ciepło mogę jeść kilogramami. Jestem wielką fanką szarlotki, ale niestety nie zawsze mam czas by upiec to ciasto. Kiedy mam wielką ochotę na szarlotkę idę na skróty. Nie, nie idę do piekarni, idę do kuchni. I w kwadrans mam deser o smaku szarlotki. Cały słoiczek szarlotkowej pyszności. Dzisiejszy deser jest bezglutenowy, zamiast herbatników, użyłam bowiem wafli ryżowych w czekoladzie. Robi się go naprawdę błyskawicznie, jabłkowa masa z dodatkiem wiśni, pyszny krem, i odrobina czekolady. To nie może nie smakować. Zdecydowanie polecam na pyszne weekendowe słodkości.


Składniki:
2 twarde jabłka
Duża garść suszonych wiśni
Duża szczypta cynamonu
300 gramów serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki mascarpone
2-3 wafle ryżowe w gorzkiej czekoladzie

Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę. Zalewam 1/3 szklanki wody, duszę z cynamonem i wiśniami, około 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Studzę.
Serek łącze z mascarpone, chłodzę przez kwadrans.
Na dnie pucharków układam masę jabłkową, na to waniliowy krem, a na wierzchu układam  kruszone wafle.

50 komentarzy:

  1. Lubię inspirować się tutaj kulinarnie, bo nie wydziwiasz, tylko wstawiasz przepisy dla kobiet, które nie mają pół dnia na stanie przy garach, a w dodatku starasz się, by było smacznie i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, sama mam mało czasu, więc nie udaję, że dzień dnia robię jakieś wymyślne dania, tylko właśnie takie:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, chociaż w takiej formie nie jadłam .

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale się dzisiaj wstrzeliłaś, bo właśnie upiekły nam się mini szarlotki na jutro <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro chyba uduszę sobie jabłko do śniadania, narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej szarlotki to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny sposób na to aby jabłka się nie rozwalały na talerzu !

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się Twój przepis na błyskawiczną szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłka i cynamon, to coś za czym przepadam, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, więc taki deser to idealna dla niej alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł :) ja też bardzo lubię jabłka na ciepło, najlepiej z cynamonem lub wanilią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wafli ryżowych w czekoladzie? Uwielbiam! Jednakże nie lubię takich rozmiękłych, które tracą swoją chrupkość. Ciepłe jabłka nie z nimi na dłuższą metę. ;\

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj nie są w jabłkach a w kremie, zresztą dodaje się je przed jedzeniem, czyli są kruche:)

      Usuń
  12. Wygląda smacznie ;) pierwszy raz widzę wariację słoiczkową na temat szarlotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale super pomysł na szybki podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny deserek, taka szybsza wersja szarlotki, bez zagniatania i pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  15. MNiam mniam obłędna :] Może wzajemna obserwacja? My Blog

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto ze słoika - czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Ale jak jabłka i cynamon to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Podoba mi się taka błyskawiczna wersja szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jabłka na ciepło szczególnie smakują taką porą jak teraz :) Są najlepsze, a w takiej wersji bardzo oryginalnie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...