Kiedyś już wspominałam, że jabłka najbardziej lubię na ciepło. Pieczone, duszone, czy gotowane, dla mnie to bez większego znaczenia. Surowe mi niezbyt smakują. Czasem przekąszę, ale zazwyczaj kończy się na ćwiartce. Za to te na ciepło mogę jeść kilogramami. Jestem wielką fanką szarlotki, ale niestety nie zawsze mam czas by upiec to ciasto. Kiedy mam wielką ochotę na szarlotkę idę na skróty. Nie, nie idę do piekarni, idę do kuchni. I w kwadrans mam deser o smaku szarlotki. Cały słoiczek szarlotkowej pyszności. Dzisiejszy deser jest bezglutenowy, zamiast herbatników, użyłam bowiem wafli ryżowych w czekoladzie. Robi się go naprawdę błyskawicznie, jabłkowa masa z dodatkiem wiśni, pyszny krem, i odrobina czekolady. To nie może nie smakować. Zdecydowanie polecam na pyszne weekendowe słodkości.
Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę. Zalewam 1/3 szklanki wody, duszę z cynamonem i wiśniami, około 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Studzę.
Serek łącze z mascarpone, chłodzę przez kwadrans.
Na dnie pucharków układam masę jabłkową, na to waniliowy krem, a na wierzchu układam kruszone wafle.
Składniki:
2 twarde jabłka
Duża garść suszonych wiśni
Duża szczypta cynamonu
300 gramów serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki mascarpone
2-3 wafle ryżowe w gorzkiej czekoladzie
Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę. Zalewam 1/3 szklanki wody, duszę z cynamonem i wiśniami, około 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Studzę.
Serek łącze z mascarpone, chłodzę przez kwadrans.
Na dnie pucharków układam masę jabłkową, na to waniliowy krem, a na wierzchu układam kruszone wafle.
Lubię inspirować się tutaj kulinarnie, bo nie wydziwiasz, tylko wstawiasz przepisy dla kobiet, które nie mają pół dnia na stanie przy garach, a w dodatku starasz się, by było smacznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńoj tak, sama mam mało czasu, więc nie udaję, że dzień dnia robię jakieś wymyślne dania, tylko właśnie takie:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, chociaż w takiej formie nie jadłam .
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńOjoj ale pyszności :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle się dzisiaj wstrzeliłaś, bo właśnie upiekły nam się mini szarlotki na jutro <3
OdpowiedzUsuńsynchronizacja idealna:)
UsuńPyszna wersja szarlotki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJutro chyba uduszę sobie jabłko do śniadania, narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTakiej szarlotki to jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńspróbuj:)
UsuńSwietny sposób na to aby jabłka się nie rozwalały na talerzu !
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo podoba mi się Twój przepis na błyskawiczną szarlotkę:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAaa super przepis ;*
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJabłka i cynamon, to coś za czym przepadam, pycha :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny deser :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, więc taki deser to idealna dla niej alternatywa :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńsuper pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietny pomysł :) ja też bardzo lubię jabłka na ciepło, najlepiej z cynamonem lub wanilią :)
OdpowiedzUsuń"_
UsuńWafli ryżowych w czekoladzie? Uwielbiam! Jednakże nie lubię takich rozmiękłych, które tracą swoją chrupkość. Ciepłe jabłka nie z nimi na dłuższą metę. ;\
OdpowiedzUsuńtutaj nie są w jabłkach a w kremie, zresztą dodaje się je przed jedzeniem, czyli są kruche:)
UsuńFajna propozycja :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńfajny deserek:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńnic tylko żreć;p
UsuńWygląda smacznie ;) pierwszy raz widzę wariację słoiczkową na temat szarlotki ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle super pomysł na szybki podwieczorek!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajny deserek, taka szybsza wersja szarlotki, bez zagniatania i pieczenia :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie jadłam jeszcze w takiej formie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSzybkie i pyszniaste!
OdpowiedzUsuńMNiam mniam obłędna :] Może wzajemna obserwacja? My Blog
OdpowiedzUsuńCiasto ze słoika - czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Ale jak jabłka i cynamon to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka błyskawiczna wersja szarlotki :)
OdpowiedzUsuńJabłka na ciepło szczególnie smakują taką porą jak teraz :) Są najlepsze, a w takiej wersji bardzo oryginalnie
OdpowiedzUsuń