Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 20 sierpnia 2017

Słodki krem z ricotty

Tosty. Naleśniki. Grzanki. Chałka. Racuszki. Gofry. Owsiane ciastka. Herbatniki. Albo solo, z łyżeczką. Ten krem jest po prostu wspaniały. Słodki, waniliowy, z czekoladą i odrobiną miodu. Prostota w pełnej krasie. U mnie powstał dość przypadkiem. Akurat miałam opakowanie ricotty, które trzeba było dość szybko zużyć. Miałam też parę kawałków chałki, którą chciałam zamienić na francuskie tosty. I w ten oto sposób, łącząc parę rzeczy powstał słodki krem do ciepłych tostów. Zdecydowanie zdrowszy niż gotowe kremy ze słoiczka o smaku czekoladowym. A tak pyszne, że ciężko się powstrzymać by nie wyjeść całego po prostu łyżeczką. Koniecznie spróbujcie. Jestem pewna, że będzie Wam smakować i zagości na stałe na Waszych śniadaniowych stołach. Szczególnie polecam na te weekendowe śniadania. Bardzo leniwe. Ja, pierwszy raz od 3 tygodni spędzam weekend w domu. Nawet nie wiecie jak się stęskniłam za leniwym i spokojnym porankiem w towarzystwie domowego śniadania!



Składniki:
200 gramów Ricotty
4 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka miodu
Parę kropli ekstraktu waniliowego
Duża garść borówek

Ricottę rozcieram z miodem i wanilią. Chłodzę przez minimum kwadrans.
Na tarce ścieram czekoladę. Łączę z kremem, posypuję borówkami. Przed podaniem chłodzę.



Moje rady:
Do kremu możecie dodać ulubione drobne owoce, polecam maliny czy jeżyny
Wybierzcie ulubioną czekoladę, będzie pasowała i mleczna i biała. 

38 komentarzy:

  1. Uniwersalnosć i smak - nie moze być lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i przepysznie. Z ogromną przyjemnością spałaszowałabym naleśniki wypełnione takim kremem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. łatwy, szybki i pyszny - lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego kremu jeszcze nie robiła, ale już czuję, że by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ricottę jeść na słodko z paroma kroplami aromatu waniliowego - taki serek homogenizowany, ale w delikatniejszej znacznie wersji. Że też nie wpadłam na wersję straciatella! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś cię tu odwiedzę. Zacięcie kulinarne - tego mi ostatnio brakuje ;) a ty widzę wprost odwrotnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś cię tu odwiedzę. Zacięcie kulinarne - tego mi ostatnio brakuje ;) a ty widzę wprost odwrotnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. My też od jakiegoś czasu zasmakowałyśmy w ricottcie w deserach :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno wyszedł pyszny krem :) Dawno już nie jadłam ricotty, może niedługo kupię i zrobię coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  10. I jak tu było nie wykorzystać tychże produktów tworząc coś zupełnie nowego? Dobry pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super sprawa. Bardzo lubię naturalne kremy.
    Moim zdaniem jeśli coś jest mleczne i tłuste (tak jak ricotta) to naprawdę jest warte spróbowania! haha :D
    Oby szybko nadarzyła się okazja, żebym tego kremu spróbowała.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny krem, szybki i smaczny :) też używam ricotty w taki sposób, chociaż najczęściej dodaję skórkę pomarańczową i czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. koniecznie wypróbuje w weekend <3 szybko i smacznie to to co lubimy najbardziej <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam desery z ricotty - pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...