Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 21 stycznia 2018

Jabłkowo-jogurtowe śniadanie

Jogurty uwielbiam, ale nie oszukujmy się, zimą na śniadanie to taki sobie pomysł. Bo są zimne, a takiego, który odstał swoje na kuchennym blacie i nabrał temperatury pokojowej, to ja akurat nie potrafię skonsumować. Jogurt musi być zimny i basta. Nie ma dyskusji. Ale aby dodatkowo się nie wyziębiać o tej porze roku podaję go z ciepłymi dodatkami. U mnie będą to gorące jabłka,duszone w soku pomarańczowym. Bardzo aromatyczne, rozkosznie cynamonowe, naturalnie słodkie, zimowe, po prostu idealne. Do tego tak proste  w przygotowaniu, że można je zrobić w nawet bardzo zabiegany poranek. A na pewno każdemu posmakuje i sprawi przyjemność. Ostatnio mam bardzo, ale to bardzo zabiegane poranki. Ale czego jak czego, pysznego śniadania nie odpuszczę!


Składniki:
1 twarde jabłko - polecam Ligol
4 łyżki soku z pomarańczy
Garść suszonej żurawiny
Szczypta imbiru
Szczypta cynamonu
Odrobina masła
Jogurt grecki
Ulubione musli

Jabłko myję, obieram ze skórki, kroję w średnią kostkę.
W garnuszku z grubym dnem roztapiam masło. Dodaję jabłka, przepłukaną żurawinę i przyprawy, smażę około minut. Zalewam owoce sokiem i duszę aż owoce zmiękną -około 3-4 minuty, mają pozostać jędrne.
Do miseczki przekładam jogurt, podaję z gorącymi jabłkami i ulubionym musli.


48 komentarzy:

  1. Nie pomyślałabym, że uduszony będzie dobry. Ja zazwyczaj duszę szare renety albo antonówki w sezonie.
    Twoje danie smakowicie wygląda, choć ja bym go chyba z jabłkami nie połączyła :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię twarde i kwaśne jabłka, dlatego mi pasuje, nawet uduszony, bo się nie rozpada na paćkę:)

      Usuń
    2. No właśnie nie pomyślałabym, że ligol się rozpadnie na paćkę :P Dla mnie ligol akurat jest słodki :)

      Usuń
  2. hm wygląda smacznie ale nie wiem czy bym się najadła;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, lekkie śniadanko. Jestem za:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śniadanie proste ale takie które smakuje i może być deserem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie również jogurt musi być zimny. Ciepłego nie przełknę, nie ma mowy.
    Śniadanko palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zimą najlepsze ciepłe śniadanka. Dotąd nie podsmażałam i nie piekłam jabłek, ale czas zacząć. Ostatnio na którymś filmiku z Korżawską dowiedziałam się, że jabłka na zimę lepiej przetwarzać, zamiast wcinać na surowo. W ogóle, zimą należy jadać więcej ciepłego niż surowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zdecydowanie wolę jabłka na ciepło niż na surowo, lepiej je toleruję i są smaczniejsze moim zdaniem :)

      Usuń
  7. I takie śniadanka bardzo, ale to bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można by jogurt zastąpić mlekiem sojowym i wtedy to snidanie wjeżdża na mój stół ! Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo taki dodatki do jogurtu lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne śniadanie, chociaż zimą raczej jem ciepłe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest właśnie ciepłe dzięki gorącym jabłkom:)

      Usuń
  11. Na takie śniadanko chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też najbardziej w świecie nie lubię ciepłego jogurtu xD

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie śniadania bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje idealne śniadanie - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie zimą smaczne, ciepłe śniadania to lepszy pomysł :) Popieram :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne śniadanko i zdecydowanie w zimie na ciepło smakuje o wiele lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. śniadanie, śniadanie ;)Ale zdrowy deser też może być :)

      Usuń
  18. Na śniadanie najbardziej lubię ciepłe, pełnoziarniste bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo często jadam takie śniadania, choć najczęściej bez duszenia jabłek :) Smaczny początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż zatęskniłam za połączeniem jabłka i jogurtu... Chyba czas zrobić podobne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...