Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 17 stycznia 2018

Babka piernikowa i suszone wiśnie

Niektórzy uważają, że piernik jest przypisany wyłącznie do jednej daty - Świąt Bożego Narodzenia i koniec. W inne pory roku, w inne dni nie powinno się go jeść, nie smakuje itp. Ja uwielbiam smak i aromat piernika i robię to ciasto nie tylko na święta. Ale i bez okazji. Albo z powodu potrzeby rozpieszczenia się tym korzennym aromatem. Dlatego dziś dzielę się przepisem na pyszną piernikową babkę z orzechami, suszonymi wiśniami i polewą czekoladową.  Robi się szybko i prosto, każdy sobie poradzi. Suszone wiśnie dodają ciekawej cierpkości a orzechy przyjemnie chrupią. No i ta czekoladowa polewa i migdały. Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie, po prostu musicie spróbować. U mnie zniknęło błyskawicznie, dlatego szczerze polecam. A sama zaczynam planować weekendowe aktywności. Marzy mi się dużo książek i jeszcze więcej lenistwa. Co z tego, że dopiero środa;)



Składniki:
3 jajka ( osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki miodu
150 gramów masła
400 gramów mąki orkiszowej tortowej
2 łyżki przyprawy do piernika
100 ml mleka
1 łyżka sody
1/3 szklanki suszonych wiśni
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 garście płatków migdałowych

Polewa
50 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
2 garście płatków migdałowych

Dodatkowo:
masło i kasza manna do formy

W garnuszku podgrzewam razem masło, miód, mleko i przyprawę do piernika. Kiedy masło się roztopi zdejmuję mieszkankę z kuchenki i studzę.
W międzyczasie siekam orzechy, przepłukuję wiśnie i kruszę płatki migdałowe.
Do maślano-miodowej mieszanki dodaję żółtka i ucieram masę. Następnie dodaję przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaję bakalie, i delikatnie mieszam ciasto. Na koniec ubijam pianę z białek i dodaję do ciasta.
Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto i piekę je 55-60 minut w 185 stopniach ( termoobieg).
Czekoladę roztapiam na parze razem z mlekiem, polewam nią ciasto, posypuję migdałami.

37 komentarzy:

  1. Ja tak lubię, że mogę jeść przez całą zimę ;) Nie że tylko na Boże Narodzenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię babki ale takiej jszcze nie jadłam mhmhm.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka i piernikowa.. do tego wiśnie... smaki mojej Mamy xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi super :)
    Ja jeszcze wykańczam ostatni piernik pozostały po Świętach, a do tego mam kilka torcików piernikowych kupnych, więc swój domowy zrobię pewnie na kolejne święta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna, podoba mi się dodatek wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, zupełnie coś innego. Fajnie, że tak eksperymentujesz kulinarnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zasadzie to dość tradycyjny przepis, ale parę dodatków i ma się coś innego :)

      Usuń
  7. O Matko, ale narobiłaś mi smaku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uważam, że pierniki - jak i wszystkie inne ciasta, można jeść kiedy ma się na to ochotę :)
    Babka zapowiada się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. No pycha ja ostatnio nie mam pomysłu co upiec ajć a coś by się zdało

    OdpowiedzUsuń
  10. My piernikowe smaki uwielbiamy nawet latem :D Więc ta babka jest dokładnie w naszym guście <3

    OdpowiedzUsuń
  11. mój M kocha wszystkie babki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piernikowe wypieki dobre są caluśki rok, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście prosta w przygotowaniu. Uwielbiam zapach przyprawy do piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem wielką fanką piernika i mogę go jeść cały rok :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...