Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 15 grudnia 2017

Świąteczna Stefanka

Przybywam dziś z pomysłem na naprawdę błyskawiczne ciasto, o smaku świąt. Do jego przygotowania będziecie potrzebować paru składników i wolnych 10 minut. Moja propozycja to udawany makowiec. Bez pieczenia, bez nadmiaru pracy. 10 minut i trochę czasu w lodówce. I już, gotowe. Można serwować i zbierać pochwały. I słuchać zachwytów padających z każdej strony. Bo chociaż to ciasto jest tak bajecznie proste, to jest jeszcze przepyszne!  Do tego nikt nie mógł zgadnąć z czego je przygotowałam. Naprawdę, nikt nie poznał smaku kaszy manny. A to przecież główny składnik tego deseru. Ale tutaj smakuje jak najlepszy krem o smaku makowca. Jeżeli chcecie poczuć smak świąt, to koniecznie przygotujcie tę zimową Stefankę o smaku świąt. Nie będziecie zawiedzeni nic a nic. Czy ja dobrze kojarzę? Już dziś jest piątek? Uff, marzę o 5 minutach dla siebie.



Składniki:
1 duża paczka kakaowych herbatników
300 gramów kaszy manny
550 ml mleka ( roślinne lub zwykłe)
4 czubate łyżki maku
2 łyżki miodu
Łyżeczka olejku migdałowego
3 garście suszonej żurawiny
1 czubata łyżka masła
Polewa:
50 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
3 garście orzechów w karmelu



Blaszkę do pieczenia ( polecam taką z wyjmowanym dnem) wykładam folią do żywności. Układam warstwę herbatników.
W garnku podgrzewam mleko z olejkiem migdałowym, makiem i żurawiną. Gdy zacznie się gotować, powoli wsypuję kaszę mannę i mieszając gotuję na gęsty krem - trwa to około 10 minut. Dodaję masło i miód, dokładnie mieszam.
Ciepłą masę rozprowadzam na warstwie ciastek, przykrywam kolejną warstwą ciastek.


Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Gęstą polewą smaruję ciasto, posypuję orzechami. Deser chłodzę minimum dwie godziny przed podaniem. Najlepsze jest jednak następnego dnia po przygotowaniu.

48 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. wygląda tak sobie, ale jest tak pyszne, że warto spróbować :)

      Usuń
    2. Wygląda naturalnie a nie wyphotoshopowanie ;) I to jest najlepsze :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja na ciasto z makiem :D Uwielbiamy wszystko co makowe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak szybkie to ja się pisze na to. Tak tak dziś piątek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Bardzo pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie szybkie, a wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł!A tradycyjną stefankę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super wygląda :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem w szoku, bo w sumie nigdy nie słyszałam o takim makowcu? :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie, do czasu jak sobie taki zrobiłam ;)

      Usuń
  9. Wygląda smakowicie ;)
    Zapraszam do Siebie jest świąteczny post 🎄🎅🎄

    OdpowiedzUsuń
  10. O nie, zniszczyłaś system. Koniecznie muszę spróbować. Choć zastanawiam się, jak ciasto smakowałoby z kremem budyniowym. Nie przepadam za makiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie można zrobić z kremem budyniowym, ale można zrobić na tym kremie, bez maku, a z dużą ilością bakalii i na przykład białą czekoladą ;)

      Usuń
  11. Coś innego i na pewno jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta masa wygląda jak wnętrze Pitahaya :D Na pewno byłabym zadowolona z takiego ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wspaniale! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak dla mnie wygląda na bardzo słodkie, a takich nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dwie łyżki miodu na całą blachę? Na pewno nie jest przesłodzone ;)

      Usuń
  15. Świetnie się prezentuje :) i fajna w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się dodatek maku. Ciasto od razu robi się świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tez myslalam, ze to Pitahaya. Bardzo fajne :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...