Zimno, brzydko i nijako. Takie poranki aż się proszą o ciepłe, syte i rozgrzewające śniadanie. Bez takiego nie tylko nie wyjdę z domu, co w ogóle nie chce mi się nic robić, poza leżeniem w pościeli i podziwianiem sufitu. Jako, że tego ranka znalazłam w lodówce opakowanie ricotty, która za dwa dni miała stracić ważność, postanowiłam zrobić z niej proste, ale wspaniałe śniadaniowe placuszki. Z masłem orzechowym, które nie tylko świetnie smakuje, ale i dodaje energii i dobrze wpływa na zaspany mózg. Takie placuszki robi się bardzo szybko, i muszę przyznać,. że tak samo szybko znikają z talerza.
Ricottę łączę z jajkiem, mieszam aż składniki się połączą, dodaję masło orzechowe i wanilię. Delikatnie łączę z mąką i proszkiem do pieczenia.
Z masy formuję średniej wielkości placuszki i smażę je na rozgrzanym maśle.
Można posypać cukrem pudrem, ale najbardziej smakują mi z bananem.
Składniki:
150 gramów Ricotty
1 małe jajko
3 pełne łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki masła orzechowego
Ekstrakt waniliowy
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masło klarowane do smażenia
Ricottę łączę z jajkiem, mieszam aż składniki się połączą, dodaję masło orzechowe i wanilię. Delikatnie łączę z mąką i proszkiem do pieczenia.
Z masy formuję średniej wielkości placuszki i smażę je na rozgrzanym maśle.
Można posypać cukrem pudrem, ale najbardziej smakują mi z bananem.
Uwielbiam placuszki z ricotty :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRZecziwscie pogoda nie przyjemna.. ni to zima ni to jesień ;/ Ale takie placuszki potrafią poprawić humor ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ chęcią wypróbuję ten przepis. Musi naprawdę dobrze smakować.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
www.nacpana-ksiazkami.blogspot.de
:)
UsuńPyszne placuszki :) Na takie mogę się skusić :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńRicotta to maj ulubiony serek do placuszków!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmakowicie się prezentują, musze kiedyś zrobić placki z ricottą :)
OdpowiedzUsuńpolecam;)
UsuńJeju, jakie pyszności. Mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudowne placuchy :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawe placuszki jeszcze czegos takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle narobiłaś mi smaku tymi placuszkami:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy z ricotty takich placuchów nie robiłam, ale muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńspróbuj:)
Usuńmmm takie serowe <3 pyszne na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZ ricottą muszą być podwójnie dobre :D
OdpowiedzUsuńoj tak ;)
UsuńMniami, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTak, jak już pisałam nieraz uwielbiam ricottę i mascarpone! Podoba mi się idea takich placuszków.
OdpowiedzUsuńSą śliczne i na pewno smaczne.
Czarujesz przepiękne wspaniałości.
Pozdrowionka piątkowe :)
;0
Usuńaż zgłodniałam
OdpowiedzUsuń;0
UsuńWyszły bez zarzutu :)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńMoże to głupie i nie wiem jaki ma związek, ale zawsze jak mam gorszy i zaspany dzień to nawet kostka czekolady mnie pobudza i od razu jest mi lepiej, a orzechy w tym przypadku na pewno poradziłyby sobie lepiej :) Smacznie i 'zdrowo' :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńChętnie bym spróbowała 😀
OdpowiedzUsuńpolecam ;)
UsuńTe z ricotty są naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń