Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 19 grudnia 2017

Makowy keks z żurawiną i białą czekoladą

Keks to ciasto, które powinno znaleźć się na świątecznym stole. Wypełniony bakaliami, ma symbolizować dostatek i pomyślność, więc lepiej by go nie zabrakło. Nie zamierzam dyskutować z tradycją i przesądami, więc z pewnością przygotuję ten rodzaj ciasta na Wigilię. Tymczasem zapraszam na makowy keks z suszoną żurawiną i polewą z białej czekolady. Taki mniej tradycyjny, ale za to tak samo pyszny. To moje tegoroczne odkrycie. Keks jest idealny, ani nazbyt słodki, ani nijaki. Biała czekolada i kwaskowata żurawina. Do tego bardzo świąteczny akcent w postaci maku. Ciasto jest bezproblemowe, praktycznie wymaga wolnych 10 minut. I już jest w piecu. Na pewno będzie smakować wszystkim, a łatwość przygotowania sprawi, że z chęcią go wypróbujecie. Nie tylko na święta. 

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej tortowej
125 gramów masła
Pół szklanki mleka
3 małe jajka
4 łyżki brązowego cukru
0,5 szklanki maku
4 garście suszonej żurawiny
Aromat rumowy
Łyżka proszku do pieczenia
Polewa:
Tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
Masło i kasza manna do formy


Żurawinę zalewam wrzątkiem, zostawiam na 5 minut, odcedzam. 
Masło roztapiam, dodaję mleko, studzę. 
Do ostudzonej masy dodaję jajka, aromat i cukier, miksuję na gładki krem. 
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy razem z makiem, mieszam całość.  Na koniec dodaję żurawinę, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto. Keks piekę około 45-50 minut w 185 stopniach ( termoobieg). 
Rozpuszczam białą czekoladę na parze, razem z mlekiem. Polewam nią ciasto. Można dowolnie udekorować, na przykład suszoną żurawiną, albo cukrowymi perełkami. 

44 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta tego typu. Takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji spróbować.
    Pozdrawiam,
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie lubię keksów, maku, białej czekolady :P ale wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. białą czekolade zamieniam na gorzka i jestem chetna jesc caly keks sama :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę się do Ciebie zapisać na kursy doszkalające? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie nie robi sie na święta keksu (i chyba nigdy nie jadłam nawet), ale Twój bardzo zachęca do zmiany tradycji :D

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie keks jest zawsze na Boże Narodzenie, ale z makiem jeszcze nie próbowałam. Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się genialnie i bardzo chętnie taki zrobię za jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi i mam nadzieję,że będzie smakować :)

      Usuń
  8. U nas nigdy tego ciasta się nie robiło ale taki keks z makiem musi smakować wybitnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam ze keksem :) Wolę ciasta z masą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boże Narodzenie,i brak innego alibi.
    Życzę Ci pogody ducha, wszystkiego o czym kiedykolwiek marzyłaś. Spokoju i tego abyś nigdy nie musiała się bać. Nadal uważam Ciebie za osobę niezwykłą.
    Najlepszych chwil dla Ciebie i Twojej rodziny.
    Nic więcej, choć chciałbym tak wiele Ci życzyć jeszcze. Przepraszam ... jeszcze usmiechu:)
    Zb

    OdpowiedzUsuń
  11. Makowy keks to dokladnie moje klimaty, fajny przepis. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo, to musi być dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie w domu rzaaadko pojawia się keks, a już na pewno nie jadłam takiego z białą czekoladą i makiem :) Ale kompozycja składników brzmi wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealnie w klimacie świątecznym :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysł, trochę jak połączenie makowca i keksu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie Ci wyrósł. Takie ciasta kojarzą mi się z kuchnią mojej Babci :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym kromkę takiego keksa z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gdyby nie ta moja dieta i unikanie słodyczy to .. pożerałabym wręcz :D

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnke keksu w sumie się nie robi... W tym roku planuje jakiś makowiec i biszkopt.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...