Uwielbiam wręcz połączenie kurczaka i kokosu. Najczęściej robię go w ten sposób, że do mięsa dodaję mleczko kokosowe, trochę przypraw i gotowe. Ekspresowo i smacznie. Teraz zrobiłam kurczaka podwójnie kokosowego, wykorzystałam bowiem śmietankę kokosową, oraz wiórki kokosowe. Do tego pomidory, czosnek, i papryka. Wyszło naprawdę pyszne danie, które do tego robi się błyskawicznie i ekspresowo. Połączenie kurczaka, przypraw, pomidorów i kokosa jest po prostu wspaniałe. Chociaż nie przepadam za słodkimi nutami w połączeniu z mięsem, to muszę przyznać, że to danie skradło moje serce. Robię je często i z pewnością będę powtarzać. To moja propozycja na jutrzejszy obiad. A dziś? A dziś ruszam swoje zastane kości i lecę w świat. W końcu nie pada deszcz, choć przybył mróz. Jeszcze tylko trochę śniegu i będzie pełnia szczęścia.
Mięso opłukuję i kroję w kostkę.
Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam na oleju 2-3 minuty. Dodaję kurczaka i podsmażam około 8 minut. Następnie czas na dodanie posiekanych pomidorów, doprawiam całość solą, pieprzem i paprykami. Smażę 3-4 minuty, aż pomidory zmiękną. Potrawę zalewam śmietanką, dodaję wiórki kokosowe i duszę 8-10 minut.
Danie podaję z kuskusem, posypuję wiórkami kokosowymi.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki kokosowej
2 łyżki wiórków kokosowych
2 spore pomidory
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy do smażenia
Do podania :
Kuskus
Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam na oleju 2-3 minuty. Dodaję kurczaka i podsmażam około 8 minut. Następnie czas na dodanie posiekanych pomidorów, doprawiam całość solą, pieprzem i paprykami. Smażę 3-4 minuty, aż pomidory zmiękną. Potrawę zalewam śmietanką, dodaję wiórki kokosowe i duszę 8-10 minut.
Danie podaję z kuskusem, posypuję wiórkami kokosowymi.
Zima i Święta bez śniegu to nie to samo... ludzie będa na niego narzekać ale będa również narzekać, kiedy nie pojawi się w Święta :P
OdpowiedzUsuńA kurczak? Moja siostra kiedyś jadła z czekoladą i jej smakował - nie wiem, czy jadła z kokosem ;)
Ja kocham śnieg, od urodzenia, więc nie narzekam jak jest, oj nie :)
UsuńZ czekoladą to ja nie jadłam:)
Mogłabym się u Ciebie stołować! Kokos gości w Twojej kuchni bardzo często, więc brałabym podwójne porcje:)
OdpowiedzUsuńzapraszam ;)
Usuńkurczak i kokos? mhhhh:)
OdpowiedzUsuńsprawdź to połączenie ;)
Usuńok odważę się;D
Usuńwtorkowo:)
UsuńIdealne połączenie. :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo, makaron mógłbym czasem jeść cały dzień albo i dłużej. :D
Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie z tą grupą na Mundialu naszą.
Pozdrawiam!
:)
UsuńMieszam mięsa z owocami i czasami wychodzi to tak delikatnie. Ale z kokosem nie robiłam i nie jadłam. Zaciekawił mnie Twój przepis. Chętnie spróbowałabym, żeby poznać smak tej ciekawej potrawy:)
OdpowiedzUsuńCieplutko Cię pozdrawiam :)
polecam i pozdrawiam ;)
UsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować ;)
UsuńNie jemy mięsa ale wierzymy, że to połączenie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie pamiętam, czy jadłam w takim wydaniu...ale chyba nie
OdpowiedzUsuńtrzeba spróbować ;)
UsuńPyszny i prosty obiadek :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzyznam, że takiego połączenie jeszcze nie miałam okazji próbować.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNigdy nie robiłam z kokosem, ale pomysł mi się podoba i chętnie poeksperymentuję :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale pyszotka <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPycha. Też często robimy w domu, ale w nieco inny sposób :) Ale w tą okropną pogodę ostatnio często wpadamy na kurczaka do chinola za rogiem :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtakiego połączenia jeszcze w swojej kuchni nie robiłam, ale jestem otwarta na nowe smaki więc chętnie wypróbuje, jestem ciekawa nowych smaków
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKokos rządzi :)
OdpowiedzUsuńAkurat tej nigdy nie jadłam takiego kurczaczka.
OdpowiedzUsuńSądzę, że byśmy się polubili. Kiedyś uwielbiałam kokos, a teraz tak rzadko go jadam...
Szkoda.
Pozdrawiam :)
wróć do tego smaku ;)
UsuńJestem wegetarianką, ale dla mięsożerców przepis jak najbardziej idealny :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPycha☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper, bardzo lubię kokosowy smak, jako dodatek do mięsa również :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTakie połączenie to chyba nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńkażdy ma inne smaki ;)
UsuńWszystko super fajnie tylko szkoda, że ten kokos. Dlatego nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
www.nacpana-ksiazkami.blogspot.de
Jadłam kiedyś i bardzo mi smakował :-)
OdpowiedzUsuń