Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 17 listopada 2017

Piernikowy budyń jaglany

Nie da się ukryć, coraz bliżej Święta. Wracając  z pracy, zauważam coraz więcej świątecznych dekoracji. I jakoś tak zapragnęłam piernikowych klimatów. Co prawda pierniczki miłością darzę cały rok, a nie tylko w okolicach grudniowych Świąt, to jednak przyznaję, o tej porze roku smakują po prostu wyjątkowo. Jedynie w swoim rodzaju. Przygotowanie takiego jaglanego budyniu to żadna wielka filozofia, czas pracy można sobie jeszcze bardziej skrócić i uprościć, gotując płatki jaglane, te wymagają bowiem jedynie 5 minut podgrzewania. Osobiście bardzo lubię kaszę jaglaną,  a jej połączenie z piernikiem, jest moim zdaniem idealne na jesienne poranki albo i wieczory.



Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
200 mleka
Laska wanilii
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka mielonego imbiru
Łyżeczka mielonego kardamonu
Łyżeczka miodu
Skórka starta z pomarańczy
3-4 pierniczki (najlepiej bez czekolady)

Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, prażę w czystym garnku - około 2 minuty, zalewam połową szklanki wody, dodaję mleko i wszystkie przyprawy. Gotuję aż kasza wchłonie płyn - około 15-20 minut. Po tym czasie do masy dodaję pokruszone pierniczki oraz miód, przy użyciu blendera miksuję masę na krem.
Przed podaniem można udekorować pierniczkami.


58 komentarzy:

  1. zapachniało świętami :D pyszny deser !

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak piernika w zdrowej i szybkiej wersji... w miseczce :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadłam takiego budyniu. Bardzo ciekawy :)
    Koniecznie chciałabym spróbować czy te piernikowe smaki to coś dla mnie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiadają się przepysznie :) Ja ostatnio też czuję jakąś potrzebę jedzenia pierników, ale póki co jem kupne. W grudniu zrobię swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie brzmi ten przepis. Wypróbuję na pewno. Może już jutro :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio robimy taki bardzo często :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego jeszcze nie jadłam, ale takie smaki uwielbiam, więc się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja jakaś inna jestem boo... za piernikami nie przepadam :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda, że nie mogę jeść kaszy jaglanej, ale piernikowy budyń mogę przygotować w wersji klasycznej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić na kaszy mannej, albo na ryżu :)

      Usuń
  10. Z chęcią skradnę Ci przepis.
    Serdecznie pozdrawiam. :*

    OdpowiedzUsuń
  11. To musi przepięknie pachnieć! Idealne śniadanie na smutne, jesienne poranki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Yummy :)

    http://www.yelizinkesifleri.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Madziu kusisz tymi budyniami, aż nabrałam ochoty i muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. dla mnie na pierniki jeszcze za wcześnie;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealny dla takiego fana pierników jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł, też już zaczynam myśleć o świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Pierwszy raz widzę coś podobnego, ale jestem fanką pierników, więc spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam budyń! Mleko bez laktozy to mój nowy kolega. Fajnie, że jest ten przepis, bo to alternatywa dla tego proszkowanego cholerstwa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O rany, ale to musi być dobre. Aż przy czytaniu czułam zapach cynamonu :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy pomysł, to musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  21. To coś dla mnie, boi lubię kaszę jaglaną i pierniczkowy smak. Zrobię taki budyń, bo smakowicie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  22. U mnie też już pierwsze piernikowe pyszności na blogu :) Budyń piernikowy to naprawdę ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kiedyś jadłam w podobnym wydaniu. Jest super i znacznie zdrowszy od tradycyjnego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...